Obiad
-

„Ochota na sushi”? zawsze choć nie wszędzie
Kiedy w moim bloku kończyła żywot restauracja meksykańska, zastanawiałam się co powstanie w jej miejscu. Miałam tylko nadzieję, że nie będzie to kolejna apteka czy sklep spożywczy, które niczym grzyby po deszczu w lesie pojawiają się w nowych budynkach. Za każdym razem kiedy przechodziłam obok, trwały prace remontowe. Szczelnie przysłonięte szyby nie pozwalały moim ciekawskim oczom zajrzeć do…
-

Łosoś w migdałach z kalafiorowym puree
Dziś na obiad był łosoś. Zazwyczaj przygotowuję go na parze wraz z warzywami, tym razem pokusiłam się o wersję bardziej wypasioną – rybę delikatnie podsmażyłam na oleju kokosowym, a następnie obtoczyłam w płatkach migdałowych, dzięki czemu stał się on przyjemnie chrupiący. Dodatkiem były kalafiorowe puree z dodatkiem ziemniaków i masła. Ziemniaków w zasadzie nie jem, dziś zrobiłam wyjątek.…
-

Zupa krem z awokado i grillowaną papryką
Absolutnie genialne – zupa w postaci kremu podana na zimno z dodatkiem ciepłej, grillowanej papryki! Do tej pory awokado używałam do guacamole, jako zamiennik masła lub jako składnik sałatek. Kilka dni temu wpadła mi do ręki książka „Zupy” Hanny Grykałowskiej wydawnictwa REA i tam natknęłam się na krem z awokado. Wszystkie składniki miałam w domu, więc…
-

Najprostsze spaghetti na świecie
No już szybciej i prościej się nie da. Makaron razowy, do tego odrobina masła, nieco sera, czyli porządna dawka energii na resztę dnia. Wszyscy zadowoleni, weekend idealny. Tyle na dziś 🙂 składniki: makaron razowy masło (82%) parmezan (lub inny ser twardy) Ugotowany (al dente) i odcedzony makaron mieszamy z odrobiną masła. Przekładamy na talerz i…
-

Chrupiąca kaczka z sałatką w pomarańczowym sosie
W poniedziałkowy wieczór spotykają się dwie blogerki biegowo-kulinarne. Jak zwykle jest mnóstwo tematów do obgadania, w końcu nie widujemy się za często, chociaż pewnie jakby było częściej, to i tak wciąż za mało. Tym razem do obgadania dochodzi przeglądanie hiszpańskich czasopism kulinarnych i fotek w telefonach. No i pojawia się ślinotok. W głowie jedna myśl –…
-

Cukiniowa zapiekanka z serem i chorizo
Jak dla mnie – posiłek idealny. Świetnie sprawdzi się zarówno na szybki lunch jak i romantyczną kolację (tu obowiązkowo dobre włoskie wino!). Zapiekanka z cukinii to nieszablonowy sposób korzystania z dobrodziejstw i smaków włoskiej kuchni. Smaki znane z pizzy można odnaleźć także w zupełnie innych potrawach. Zachęcam do cukiniowych eksperymentów 🙂 potrzebne nam będą (porcja…
-

Rozgrzewająca zupa-krem z dyni na Halloween
Nieskromnie powiem, że metodą prób i błędów nauczyłam się robić najlepszą zupę-krem z dyni na świecie. Domownicy proszą o dokładkę, goście o dokładkę i przepis, a ja jedyne do mogę dla Was zrobić, to owym przepisem się podzielić. Połączenie czosnku i imbiru sprawia, że zupa przestaje być mdła, jednak ani czosnek, ani imbir nie dominują…
-

Łosoś w teriyaki na puree z dyni
Kilka dni temu kupiłam dynię hokkaido. Nie za duża, nie za mała, taka w sam raz. Ważyła trochę ponad 1 kg, więc akurat na dwa obiady dla dwóch, trzech osób. Z jednej połówki zrobiłam curry w wersji wege a z drugiej puree do piątkowego obiadu. Odmian dyni jest kilka. Ja najbardziej lubię hokkaido, gdyż ma ciekawszy,…
-

Indyk z warzywami w sosie teriyaki
Kolejne nieskomplikowane i szybkie danie obiadowe. Do tego bardzo smaczne i kolorowe. Sos teriyaki, w którym marynowany, a następnie pieczony był indyk , sprawił, że mięso było wilgotne i nabrało przyjemnego, orientalnego smaku. Niestety często podczas pieczenia czy grillowania drób staje się suchy, przez co jest po prostu niesmaczny. By temu zapobiec wystarczy porządnie go zamarynować, „podlewać” co jakiś czas podczas…
-

Wegańskie curry tajskie z bakłażanem
Zdrowe, bezmięsne, smaczne, proste a na dodatek szybkie danie. Czy można chcieć więcej? Jakby komu było mało, to dodam, że potrawa ta świetnie rozgrzewa, a więc doskonale sprawdzi się w taki szary, bury i chłodny dzień jak dzisiaj! A więc do dzieła 🙂 Przepis znalazłam na kwestiasmaku.pl i nieco zmodyfikowałam składniki: 1 mały bakłażan 1 szkl zielonego groszku…
