Jak dla mnie – posiłek idealny. Świetnie sprawdzi się zarówno na szybki lunch jak i romantyczną kolację (tu obowiązkowo dobre włoskie wino!).
Zapiekanka z cukinii to nieszablonowy sposób korzystania z dobrodziejstw i smaków włoskiej kuchni. Smaki znane z pizzy można odnaleźć także w zupełnie innych potrawach. Zachęcam do cukiniowych eksperymentów 🙂
potrzebne nam będą (porcja dla 2 osób):
- 2 małe cukinie
- kawałek żółtego sera
- kawałek kiełbasy chorizo
- świeża pietruszka
sos:
- 1 puszka pomidorów (najlepiej już pokrojonych)
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka ziół (prowansalskie, oregano, bazylia)
- sól i pieprz do smaku
Najlepiej zacząć od sosu, gdyż to on zajmuje najwięcej czasu.
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy zacznie zmieniać kolor na złoty dokładamy puszkę pomidorów i zioła. Gotujemy ok 10-15 minut, aż pomidory się rozgotują. Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Za pomocą małej łyżeczki w cukinii wydrążamy miąższ (miękka część z pestkami). W jego miejsce nakładamy wcześniej przygotowany sos. Całość obficie posypujemy serem startym na małych oczkach, a następnie układamy pokrojone chorizo. Cukinie umieszczamy w żaroodpornym naczyniu i pieczemy przez 15 min w piekarniku nagrzanym do 175 °C.
Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Smacznego!
Co o tym myślisz?