Chrupiąca kaczka z sałatką w pomarańczowym sosie

W poniedziałkowy wieczór spotykają się dwie blogerki biegowo-kulinarne. Jak zwykle jest mnóstwo tematów do obgadania, w końcu nie widujemy się za często, chociaż pewnie jakby było częściej, to i tak wciąż za mało. Tym razem do obgadania dochodzi przeglądanie hiszpańskich czasopism kulinarnych i fotek w telefonach. No i pojawia się ślinotok. W głowie jedna myśl – co by tu zjeść? Pora dość późna, więc jedzenie tego, co przyszło mi do głowy, zupełnie nie wchodzi w rachubę,  ale za to mam pomysł co następnego dnia zrobić na obiad 🙂

Kaczka. Bardzo dawno jej nie robiłam. Soczysta i krucha, z delikatnie czerwonym mięsem i pyszną chrupiącą skórką. Do tego lekka sałatka z aromatycznym sosem pomarańczowym, palce lizać!

potrzebne składniki (porcja dla 2 osób):

  • 2 filety z kaczki
  • sól (używam himalajskiej różowej, drobnoziarnistej) i pieprz

Mięso opłukujemy pod bieżącą wodą a następnie za pomocą papierowego ręcznika kuchennego wysuszamy. Skórę kaczki nacinamy w kratkę. Filety smażymy ok 5-8 min (w zależności od kuchenki) na patelni, skórą do dołu, dzięki czemu tłuszcz zawarty w skórze zacznie się ładnie wytapiać, a skórka stanie się chrupiąca. Po tym czasie przekładamy filety na drugą stronę, ponownie obsmażamy ok 3-5 min na powstałym tłuszczu, po czym przekładamy do żaroodpornego naczynia i zapiekamy przez ok 5-10 minut (ciut dłużej, jeśli lubicie mięso bardziej wypieczone) w piekarniku nagrzanym do 185 °C. Na sam koniec przyprawiamy solą i pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym.

Kiedy kaczka będzie się piekła przygotowujemy sałatkę:

  • mix sałat
  • czerwona papryka
  • mozzarella (użyłam małych kulek)
  • arbuz (lub inny owoc, np, jabłko, gruszka)

sos:

  • 1 pomarańcza (wyciśnięty sok)
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1/3 szkl płynnego tłuszczu (olej lub oliwa)
  • 1/2 cytryny (wyciśnięty sok)
  • 5 łyżek ciepłej wody
  • sól i pieprz do smaku

W miseczce, za pomocą trzepaczki lub miksera ręcznego mieszamy wszystkie składniki na gładką emulsję. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sosem polewamy sałatkę.

Smacznego!

 

 

Komentarze

3 odpowiedzi na „Chrupiąca kaczka z sałatką w pomarańczowym sosie”

  1. […] propozycje podania kaczki znajdziecie tutaj: chrupiąca kaczka z sałatką w pomarańczowym sosie lub kaczka podana na aromatycznym sosie pomarańczowo – […]

  2. Awatar Anulao
    Anulao

    Czy do naczynia żaroodpornego wlewamy również wytopiony na patelni tłuszcz?

    1. Awatar Asia
      Asia

      Cześć Aniu, nie, tłuszczu nie dajemy 🙂

Co o tym myślisz?