W poniedziałkowy wieczór spotykają się dwie blogerki biegowo-kulinarne. Jak zwykle jest mnóstwo tematów do obgadania, w końcu nie widujemy się za często, chociaż pewnie jakby było częściej, to i tak wciąż za mało. Tym razem do obgadania dochodzi przeglądanie hiszpańskich czasopism kulinarnych i fotek w telefonach. No i pojawia się ślinotok. W głowie jedna myśl – co by tu zjeść? Pora dość późna, więc jedzenie tego, co przyszło mi do głowy, zupełnie nie wchodzi w rachubę, ale za to mam pomysł co następnego dnia zrobić na obiad 🙂
Kaczka. Bardzo dawno jej nie robiłam. Soczysta i krucha, z delikatnie czerwonym mięsem i pyszną chrupiącą skórką. Do tego lekka sałatka z aromatycznym sosem pomarańczowym, palce lizać!
potrzebne składniki (porcja dla 2 osób):
- 2 filety z kaczki
- sól (używam himalajskiej różowej, drobnoziarnistej) i pieprz
Mięso opłukujemy pod bieżącą wodą a następnie za pomocą papierowego ręcznika kuchennego wysuszamy. Skórę kaczki nacinamy w kratkę. Filety smażymy ok 5-8 min (w zależności od kuchenki) na patelni, skórą do dołu, dzięki czemu tłuszcz zawarty w skórze zacznie się ładnie wytapiać, a skórka stanie się chrupiąca. Po tym czasie przekładamy filety na drugą stronę, ponownie obsmażamy ok 3-5 min na powstałym tłuszczu, po czym przekładamy do żaroodpornego naczynia i zapiekamy przez ok 5-10 minut (ciut dłużej, jeśli lubicie mięso bardziej wypieczone) w piekarniku nagrzanym do 185 °C. Na sam koniec przyprawiamy solą i pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym.
Kiedy kaczka będzie się piekła przygotowujemy sałatkę:
- mix sałat
- czerwona papryka
- mozzarella (użyłam małych kulek)
- arbuz (lub inny owoc, np, jabłko, gruszka)
sos:
- 1 pomarańcza (wyciśnięty sok)
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1/3 szkl płynnego tłuszczu (olej lub oliwa)
- 1/2 cytryny (wyciśnięty sok)
- 5 łyżek ciepłej wody
- sól i pieprz do smaku
W miseczce, za pomocą trzepaczki lub miksera ręcznego mieszamy wszystkie składniki na gładką emulsję. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sosem polewamy sałatkę.
Smacznego!
Co o tym myślisz?