danie semiwegetariańskie

  • Zielona zupa z bobu i bazylii

    Zielona zupa z bobu i bazylii

    Zupy, to dania absolutnie wyjątkowe. Coraz częściej w restauracjach i na naszych stołach zamiast tradycyjnych, rzadkich zup pojawiają się te o gęstej, kremowej konsystencji. Są proste w przygotowaniu, zdrowe i bardziej syte. Po zjedzeniu jednej porcji takiego kremu, już raczej nikt nie powie, że zupa przeleciała i nadal jest się głodnym. Jednymi z mich ulubionych…

  • Domowa granola crunchy z masłem orzechowym i bakaliami

    Domowa granola crunchy z masłem orzechowym i bakaliami

    Kiedy szukałam ostatnio nowych, ciekawych inspiracji śniadaniowych, natknęłam się na przepis Mateusza Jasińskiego (trenerbiegania.pl), który od razu wydał mi się strzałem w dziesiątkę. Wprawdzie w owym przepisie mowa była o batonach musli, ale podczas ich robienia (i oczywiście próbowania, bo jakże by inaczej ;)) okazało się, że w wersji pokruszonej mogą być one świetnym, chrupiącym…

  • Wietnamska sałatka z kalarepą i marchewką

    Wietnamska sałatka z kalarepą i marchewką

    Kilka dni temu w odwiedziny wpadła do mnie sąsiadka, Majka. Kiedy ja w jednej ręce trzymałam kubek z kawą, w drugiej drewnianą łyżkę, którą mieszałam w garnku przygotowując zupę z soczewicy, Majka, chwyciła kalarepkę, która leżała na kuchennym blacie i zaproponowała, że zrobi mi fajną i szybką wietnamską sałatkę. Takich gości to ja lubię! Cienko…

  • Kremowa zupa kukurydziana z kiełkami

    Kremowa zupa kukurydziana z kiełkami

    Polubiłam ostatnio kremy. Polubiłam je do tego stopnia, że robię je codziennie. Każdego dnia inny, a to dlatego, że nie jest to rosół, który powinien pyrtać się dobre 8 godzin na wolnym ogniu.Tu wystarczy 15 minut, max 30 w zależności od zupy, więc nie jest do żaden złodziej czasu. A zupki smaczne, treściwe i mega…

  • Aromatyczny krem z soczewicą

    Aromatyczny krem z soczewicą

    Odkąd ponownie zaprzyjaźniłam się z mięsem (choć słowo przyjaźń w tym przypadku jest mocno przesadzone), rzadziej sięgam po wszelakie warzywa strączkowe. Brak pomysłu, a przede wszystkim brak czasu w miniony piątek sprawił, że postanowiłam zrobić szybki obiad. Ekspresowy rekonesans w lodówce i spiżarni wskazał mi drogę, którą podążałam przez ponad rok, będąc na diecie semiwegetariańskiej…

  • Pasta z wędzonej makreli

    Pasta z wędzonej makreli

    Prawdziwa klasyka wśród polskich past – pasta z wędzonej makreli. Nie znam nikogo, kto by jej nie znał, choć każdy zna ją w nieco innej wersji. Jedni do rybnego mięsa dodają twaróg, jajka, musztardę, inni czosnek, śmietanę, a ja lubię ją w wersji najprostszej, taką jaką robiła moja babcia i mama, z cebulką i ogórkiem.…

  • Energetyczne placki owsiane z bananem

    Energetyczne placki owsiane z bananem

    Od dwóch dni gdzie nie spojrzę, wszyscy nagle jak jeden mąż piszą o powrocie do śniadania w postaci owsianki? Przypadek?`Hmm… Zaskoczę wszystkich! U mnie nie będzie dziś ani o owsiance, bo to już byłoby nudne, ani o powrocie do niej, gdyż jadam ją w miarę regularnie. Dziś będzie za to o banalnie prostym przepisie na…

  • Ciecierzyca z pastą z suszonych pomidorów

    Ciecierzyca z pastą z suszonych pomidorów

    Podczas sobotniego festiwalu Food Blogger Fest (relacja dla zainteresowanych), w którym miałam okazję uczestniczyć poznałam Anię, która twierdzi, że ciecierzycę potrafi przygotować na milion sposobów. Zaciekawił mnie temat, gdyż moje pomysły co do wykorzystania strączka póki co ograniczają się do zrobienia kilku sałatek, hummusu, przekąski i zupy. Podczas wspólnych warsztatów, z dostępnych składników Ania zrobiła…

  • Caesar salad czyli sałatka Cezar – wersja bezmięsna

    Caesar salad czyli sałatka Cezar – wersja bezmięsna

    Kto tak naprawdę jest twórcą słynnej sałatki cesarskiej, znanej też pod nazwą cezar? Tego do końca nie wiadomo. W przeróżnych publikacjach najczęściej pojawia się nazwisko Caesara Cardiniego. Cardini, Włoch z pochodzenia i szef kuchni w swojej własnej restauracji mieszczącej się w Tijuanie, pewnego dnia, kiedy skończyły się składniki w spiżarni, nie chcąc zawieść swoich gości…

  • Aromatyczne krewetki z makaronem ryżowym

    Aromatyczne krewetki z makaronem ryżowym

    Śniły mi się dzisiaj wakacje i nasz tegoroczny pobyt na Lazurowym Wybrzeżu. Ogromny, okrągły stół przykryty białym obrusem, a na nim kolorowe talerze, miski i miseczki wypełnione przeróżnymi potrawami z krewetek. Oczywiście tak było tylko we śnie. Wprawdzie faktycznie krewetki jedliśmy, ale nie w takich ilościach, mimo iż ich ceny były baaaaardzo kuszące i duuuuuuużo…