Zupy, to dania absolutnie wyjątkowe. Coraz częściej w restauracjach i na naszych stołach zamiast tradycyjnych, rzadkich zup pojawiają się te o gęstej, kremowej konsystencji. Są proste w przygotowaniu, zdrowe i bardziej syte. Po zjedzeniu jednej porcji takiego kremu, już raczej nikt nie powie, że zupa przeleciała i nadal jest się głodnym.
Jednymi z mich ulubionych gęstych zup są między innymi krem z soczewicą, krem pomidorowo-pietruszkowy, zupa dyniowa, a teraz także i zielone kremy, takie jak dziś.
składniki:
- 1 łyżka masła (lub oleju kokosowego)
- 1 duża cebula
- 4 łodygi selera naciowego
- 3 ząbki czosnku
- 500 g bobu (mrożony, w sezonie świeży)
- 1/2 szkl białego wina
- 1 l bulionu (warzywny lub drobiowy)
- 4 garście liści bazylii
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie – pestki np. dyni, oliwa truflowa, grzanki
Pokrojoną cebulę, seler i czosnek podsmażyć na maśle. Gdy warzywa zmiękną, dolewamy wino i trzymamy na średnim ogniu. Gdy alkohol odparuje dodajemy bób, dolewamy bulion. Całość gotujemy ok 10 minut, dodajemy bazylię i miksujemy do czasu uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
Zupę przelewamy do miseczek, posypujemy pestkami dyni, skrapiamy oliwą truflową.
Co o tym myślisz?