pomysł na kolację
-

Wakacyjna sałatka z granatem
Zakupy w warszawskiej Hali Mirowskiej to czysta przyjemność, bynajmniej jeśli chodzi o ceny produktów. Piękne awokado za 2 zł, dorodne mango za 3 i spory granat za 1 zł… Tu zakupy robi się w ilościach hurtowych, dla siebie i dla znajomych. I tak z awokado powstanie dziś pyszne guacamole, z części mango koktajl, a pestki…
-

Spaghetti ze szparagami w sosie carbonara
Doczekałam się w końcu sezonu szparagowego! Wprawdzie szparagi jeszcze nie z naszej polskiej ziemi a wprost z Hiszpanii, ale nie ma co narzekać – smakowo są naprawdę świetne (w odróżnieniu od truskawek). Jeśli trafimy jeszcze na dobrą promocję, świetność ta jest podwójna 😉 Z ciekawostek – okazuje się, że największym producentem szparagów wcale nie są…
-

Czerwone curry z krewetkami po tajsku
W poprzednim życiu, o ile wierzyć, że takowe istnieje, ewidentnie byłam Azjatką. Uwielbiam wszystkie połączenia smaków, które w azjatyckiej kuchni występują: ostry, słodki, kwaśny, gorzki i słony. Dzisiejsze danie, które przyrządził mój mąż (…i tu muszę przyznać – uczeń przerósł mistrza!) idealnie wpasowało się w mój gust. Wszystkie moje ulubione smaki znalazły się na jednym…
-

Kulinarna podróż do Japonii – wizyta w Wasabi Restaurant
Japonia to kraj, który zawsze chciałam odwiedzić i o którym marzę od lat. O ile ceny samego przelotu nie są jakoś kosmicznie drogie, szczególnie, że co rusz natrafić można na atrakcyjne oferty, tak sam pobyt i koszty z nim związane potrafią zwalić człowieka z nóg. No nic, na prawdziwą Japonię przyjdzie mi jeszcze trochę poczekać,…
-

Wiosenna przekąska – spring rolls
Nie wiem nawet czy jestem w stanie policzyć wszystkie moje próby zrobienia dobrych spring rollsów. A przecież to takie proste. Trochę zieleniny typu sałata, rukola, kilka pasków cienko pokrojonego mango, nieco makaronu ryżowego, kawałek awokado, nieco sałatki azjatyckiej (przepis), ewentualnie odrobina mięsa, paluszków krabowych, no i oczywiście – papier ryżowy i sos satay. Zapytałam w…
-

Faszerowana papryka z miętą i fetą
Połączenie świeżej papryki z dobrze przyprawionym mięsnym farszem to kulinarne yin i yang. Tanie, ogólnodostępne przez cały rok składniki, do tego nieskomplikowany sposób wykonania i krótki czas pieczenia sprawiają, że faszerowane warzywa to doskonały pomysł na szybki obiad. Tak jak dziś u mnie… Planując taki obiad, warto zrobić ciut więcej farszu, dzięki czemu ułatwimy sobie…
-

Banan w wersji spice
Była już kawa z bananem, był chleb bananowy, był też i banan dodawany do owsianki czy jogurtu. O tonie bananów zjedzonych przed, w trakcie i po zawodach nie wspomnę. Przyszedł więc czas na banana na ciepło, w nieco ostrzejszej wersji. Cynamon i gałka muszkatołowa nadały dość mdłemu owocowi przyjemnego, choć nieco ostrego charakteru, miód nieco…
-

Pasta z wędzonej makreli
Prawdziwa klasyka wśród polskich past – pasta z wędzonej makreli. Nie znam nikogo, kto by jej nie znał, choć każdy zna ją w nieco innej wersji. Jedni do rybnego mięsa dodają twaróg, jajka, musztardę, inni czosnek, śmietanę, a ja lubię ją w wersji najprostszej, taką jaką robiła moja babcia i mama, z cebulką i ogórkiem.…
-

Energetyczne placki owsiane z bananem
Od dwóch dni gdzie nie spojrzę, wszyscy nagle jak jeden mąż piszą o powrocie do śniadania w postaci owsianki? Przypadek?`Hmm… Zaskoczę wszystkich! U mnie nie będzie dziś ani o owsiance, bo to już byłoby nudne, ani o powrocie do niej, gdyż jadam ją w miarę regularnie. Dziś będzie za to o banalnie prostym przepisie na…
-

Ciecierzyca z pastą z suszonych pomidorów
Podczas sobotniego festiwalu Food Blogger Fest (relacja dla zainteresowanych), w którym miałam okazję uczestniczyć poznałam Anię, która twierdzi, że ciecierzycę potrafi przygotować na milion sposobów. Zaciekawił mnie temat, gdyż moje pomysły co do wykorzystania strączka póki co ograniczają się do zrobienia kilku sałatek, hummusu, przekąski i zupy. Podczas wspólnych warsztatów, z dostępnych składników Ania zrobiła…
