Była już kawa z bananem, był chleb bananowy, był też i banan dodawany do owsianki czy jogurtu. O tonie bananów zjedzonych przed, w trakcie i po zawodach nie wspomnę. Przyszedł więc czas na banana na ciepło, w nieco ostrzejszej wersji. Cynamon i gałka muszkatołowa nadały dość mdłemu owocowi przyjemnego, choć nieco ostrego charakteru, miód nieco słodyczy. Całość została utemperowana chłodnym jogurtem naturalnym. Wyszła z tego pyszna mieszanka energetyczna!
składniki (porcja dla 1 osoby):
- 1 banan
- 1 łyżka miodu (lub syropu klonowego)
- 1/2 łyżeczki oleju kokosowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- ziarna wanilii lub ekstrakt z wanilii
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
Na rozgrzaną patelnię wylewamy mieszankę miodu z przyprawami. Obranego banana przecinamy wzdłuż na dwie części i smażymy płaską częścią na złocisty kolor. W czasie smażenia wierzchnie części banana skrapiamy powstałym syropem.
Tak przygotowanego banana podajemy w towarzystwie jogurtu naturalnego.
Co o tym myślisz?