Faszerowana papryka z miętą i fetą

Połączenie świeżej papryki z dobrze przyprawionym mięsnym farszem to kulinarne yin i yang. Tanie, ogólnodostępne przez cały rok składniki, do tego nieskomplikowany sposób wykonania i krótki czas pieczenia sprawiają, że faszerowane warzywa to doskonały pomysł na szybki obiad. Tak jak dziś u mnie…

Planując taki obiad, warto zrobić ciut więcej farszu, dzięki czemu ułatwimy sobie życie dnia następnego robiąc klopsiki lub mając gotową bazę do sosu do spaghetti 🙂

składniki:

  • podłużna słodka czerwona papryka
  • mięso mielone
  • cebula
  • pieczarki
  • świeża mięta (ilości nie żałować!)
  • feta
  • świeżo mielony pieprz
  • sól/sos sojowy do smaku
  • odrobina bułki tartej (lub bezglutenowych, rozgniecionych płatków kukurydzianych)
  • jajko
  • olej (2-3 łyżki)

Na drobinie oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i pieczarki. W miseczce łączymy podsmażone warzywa z mięsem, jajkiem i bułką tartą. Przyprawiamy do smaku solą/sosem sojowym, pieprzem i świeżą miętą (zostawiamy trochę do posypania na koniec).

Paprykę myjemy, przecinamy wzdłuż, usuwamy gniazda nasienne. Środek faszerujemy przygotowanym wcześniej mięsem mielonym, dodajemy pokruszoną fetę. Zapiekamy ok 20-25 min w temperaturze 185 (czas pieczenia zależy od rodzaju piekarnika dlatego też wart co jakiś czas sprawdzać, czy papryka jest już miękka).

Przed podaniem skrapiamy oliwą (choć niekoniecznie), posypujemy pozostałą miętą!

 

Leave a Reply