Zakupy w warszawskiej Hali Mirowskiej to czysta przyjemność, bynajmniej jeśli chodzi o ceny produktów. Piękne awokado za 2 zł, dorodne mango za 3 i spory granat za 1 zł… Tu zakupy robi się w ilościach hurtowych, dla siebie i dla znajomych.
I tak z awokado powstanie dziś pyszne guacamole, z części mango koktajl, a pestki granatu będą świetnym dodatkiem do naturalnego jogurtu oraz sałatki, takiej, co to świetnie sprawdzi się o każdej porze dnia, szczególnie podczas upałów. Sałatka, lekka, smaczna, aromatyczna i prosta w przygotowaniu, żeby nie powiedzieć iście wakacyjna. Świeże zioła wprost z balkonowego ogródka, grecka, nieco szorstka w smaku feta, do tego chrupiącą sałata lodowa i soczysty granat, do którego przekonałam się dopiero kilka lat temu.
O ile zrobienie samej w sobie sałatki czy dressingu jest banalnie proste, o tyle problematyczne może być obieranie samego owocu. Tu warto zaopatrzyć się w kuchenny fartuch, silikonowe rękawiczki i gorszą deskę do krojenia, gdyż sok potrafi porządnie chlapnać i pozostawić ciężkie do usunięcia plamy.
składniki:
- sałata lodowa (lub inna) pokrojona w paski
- 1 granat (pestki)
- pomidory (koktajlowe lub zwykłe)
- cebula szalotka pokrojona w piórka
- feta – ilość wedle uznania
- garść posiekanych świeżych ziół – u mnie bazylia cytrynowa, kolendra i mięta marokańska
dressing:
- oliwa
- sok z cytryny
- ząbek czosnku
- sól i pieprz
Z ciekawostek:
- pestki granatu to cenne źródło witaminy A, B, C i E oraz fosforu, magnezu, potasu, wapnia, jodu i krzemu
- zawarte w owocach przeciwutleniacze hamują rozwój zmian nowotworowych prostaty, płuc, jelit, skóry i piersi
- sok z granatowca przeciwdziała impotencji, ogranicza problemy z erekcją
- sok z granatu obniża ciśnienie krwi
- zawarty w owocu kwas Omega-5 usuwa stany zapalne w komórkach i działa przeciwobrzękowo
- poprawia przepływ krwi w mięśniu sercowym
- obniża poziom złego cholesterolu (LDL) a podwyższa korzystny (HDL)
Co o tym myślisz?