kuchnia wegetariańska
-

Domowa chałwa – prosty i szybki przepis z zaledwie dwóch składników
Żeby zjeść dobrą chałwę, wcale nie trzeba lecieć do Turcji czy Tunezji. Nie trzeba też iść do sklepu po gotowy produkt 🙂 Smaczną domową chałwę, pozbawioną sztucznych dodatków, ulepszaczy, wszelakich syropów glukozowo fruktozowych i kolejnych dawek cukru można zrobić samemu w domu. Wystarczą zaledwie dwa składniki – sezam i miód, ewentualnie nasze ulubione dodatki – pistacje, ziarna wanilii czy…
-

Nie pizza, nie naleśniki a smaczna zapiekanka
Kilka ziemniaków, resztki zamrożonej fasolki, kawałek rozpoczętej mozzarelli i parę miękkich już pomidorków koktajlowych. Do tego przyjemny, aromatyczny sos na bazie mleka kokosowego. Tyle właśnie wystarczy, by zrobić świetny obiad. Nie jest to wcale pizza i nie naleśniki, nie pierogi i nie placki ziemniaczane a smaczna i prosta zapiekanka składniki na zapiekankę: ziemniaki zielona fasolka szparagowa…
-

Owoce smażone na maśle podane – pomysł na deser
Absolutnie wyjątkowy, absolutnie nietuzinkowy i nieziemsko smaczny deser – idealny dla wyjątkowej osoby… składniki: 1 łyżka masła (82%) 1 mango 1 banan 1/2 świeżego ananasa (lub z puszki) 1/2 grejpfruta sok z 1 limonki 2 łyżki cukru trzcinowego (lub zwykłego) szczypta proszkowanego imbiru szczypta proszkowanego kardamonu dodatki: lody śmietankowe, świeża bazylia lub mięta do dekoracji…
-

Pieczone bataty z kozim serem i granatem
Bataty czyli słodkie ziemniaki lub jak kto woli, wilce ziemniaczane odkryłam jakieś dwa lata temu, gdy przeszłam na dietę semiwegetariańską. Oczywiście słodkie ziemniaki w Polsce znane były znacznie wcześniej, jednak ich dostępność ograniczała się przede wszystkim do sklepów ze zdrową żywnością, dlatego też znane były dość wąskiej grupie odbiorców. Bataty w odróżnieniu od naszych zwykłych ziemniaków,…
-

Zupa krem z buraków z rukolą i jajkiem sadznym
Kilka dni temu miałam przyjemność gościć w ciekawym miejscu – restauracja „Dom Polski” – jednej ze znanych warszawskich restauracji. Wśród dań, które tego wieczoru nam zaserwowano, jedno szczególnie przypadło mi do gustu – krem z pieczonego buraka z przepiórczym jajkiem. Dziś postanowiłam, że spróbuję go odtworzyć. Bez znajomości wszystkich składników i proporcji łatwo nie było, niemniej jednak udało…
-

Jamie Oliver gotuje – zielone curry i sałatka kimchi z rzodkiewki
Zielone curry z fasolką szparagową, bez użycia sklepowej, gotowej pasty to propozycja obiadowa jaką znalazłam w książce Jamie Oliver „30 minut w kuchni”. Pikantna, syta, mocno aromatyczna i niesamowicie prosta i szybka w przygotowaniu. Śmiało mogę powiedzieć, że to jedno z najsmaczniejszych curry jakie do tej pory jadłam. 2-3 cm świeżego imbiru kawałek papryczki chilli…
-

Chrupiące boczniaki z sałatką tajską
Smak smażonych boczniaków, niewiele różni się od smaku typowego schabowego. Mój syn, miłośnik kuchni polskiej dopiero po chwili zorientował się, że zamiast mięsa je grzyby, a taka zamiana to dobra odmiana. Do tego dobra, kontrastowa sałatka i sos – u mnie satay lub gotowy słodko-kwaśny dostępny w sklepach z kuchnią azjatycką, choć niekoniecznie. Zamiast tego…
-

Zupa krem z soczewicy i chipsy batatowe
Pozostając w temacie sycących, rozgrzewających i gęstych zup jesienno-zimowych dziś propozycja wegetariańska, bezglutenowa z porządną dawką białka – zupa krem z soczewicy i chipsy batatowe zupa krem z soczewicy – składniki: 1 szkl czerwonej soczewicy 2 ząbki czosnku ok 2 cm świeżego imbiru 1 gałązka rozmarynu 1,5 l bulionu 2 szkl passaty pomidorowej 1-2 bataty 2 łyżki…
-

Sałatka kuskusowa z pieczonym batatem, fetą i malinami
Jak to niewiele człowiekowi potrzeba do pełni szczęścia, szczególnie w październikowy, szary poranek… kubek ciepłej kawy ze spienionym mlekiem i odrobina pysznej, lekkiej, soczyście kolorowej sałatki. Kuskus jest w kuchni produktem bardzo wdzięcznym – smacznym (o ile zestawiony z wyrazistymi smakami, bo sam w sobie niestety jest dość bezsmakowy), sytym i tanim, a na dodatek mega szybkim w…

