domowa chałwa

Domowa chałwa – prosty i szybki przepis z zaledwie dwóch składników

Żeby zjeść dobrą chałwę, wcale nie trzeba lecieć do Turcji czy Tunezji. Nie trzeba też iść do sklepu po gotowy produkt 🙂 Smaczną domową chałwę, pozbawioną sztucznych dodatków, ulepszaczy, wszelakich syropów glukozowo fruktozowych i kolejnych dawek cukru można zrobić samemu w domu. Wystarczą zaledwie dwa składniki – sezam i miód, ewentualnie nasze ulubione dodatki – pistacje, ziarna wanilii czy kakao, młynek do kawy lub mikser i 10 minut wolnego czasu.

składniki i przepis na chałwę:

  • 250 g sezamu łuskowanego
  • 3-4 łyżki miodu (użyłam rzepakowego)

Sezam prażymy na suchej patelni przez kilka minut, co chwilę mieszając. Warto pamiętać, że zbyt mocno uprażony sezam zmienia smak na gorzki.  Kiedy nasiona zaczną się delikatnie rumienić, patelnię zdejmujemy z kuchenki i odstawiamy do przestygnięcia. Gdy sezam ostygnie miksujemy go na papkę. Co najlepiej się sprawdzi? zwykły młynek do kawy lub blender kielichowy. Następnie dodajemy miód (najlepiej w płynnej konsystencji) i ponownie miksujemy aż do połączenia się składników. I to w zasadzie tyle!

Tak przygotowana domowa chałwa sezamowa to świetny dodatek np. do lodów. Można też schłodzić ją w pojemniczku w lodówce a potem kroić, kroić, kroić i jeść 🙂

Szukasz innego przepisu na zdrowe słodycze? Zajrzyj na kulki bounty w wersji fit

Komentarze

Co o tym myślisz?