Kilka ziemniaków, resztki zamrożonej fasolki, kawałek rozpoczętej mozzarelli i parę miękkich już pomidorków koktajlowych. Do tego przyjemny, aromatyczny sos na bazie mleka kokosowego. Tyle właśnie wystarczy, by zrobić świetny obiad. Nie jest to wcale pizza i nie naleśniki, nie pierogi i nie placki ziemniaczane a smaczna i prosta zapiekanka
składniki na zapiekankę:
- ziemniaki
- zielona fasolka szparagowa
- żółta fasolka szparagowa
- mozzarella
- pomidorki koktajlowe
sos:
- mleko kokosowe (dobrej jakości! tu warto patrzeć na skład!)
- sos rybny do smaku
- sos sojowy do smaku
- pasta curry (użyłam żółtej) – ilość pasty jakiej użyjemy, zależy od stopnia ostrości jaką lubimy
- kawałek świeżego imbiru
Sposób wykonania:
Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry i gotujemy w lekko osolonej wodzie (powinny być al’dente), pod koniec gotowania dodajemy fasolkę szparagową. W międzyczasie robimy sos. Mleko kokosowe przelewamy do niewielkiego garnka, dodajemy posiekany imbir, pastę curry, doprawiamy do smaku sosem sojowym i rybnym. Gotujemy na małym ogniu ok 5 minut.
Warzywa odcedzamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy pomidorki koktajlowe i pokrojoną mozzarellę. Całość polewamy sosem kokosowym i zapiekamy ok 15-20 min w temperaturze 180 stopni
…
prosto, smacznie i oszczędnie 🙂
Co o tym myślisz?