Pozostając w temacie sycących, rozgrzewających i gęstych zup jesienno-zimowych dziś propozycja wegetariańska, bezglutenowa z porządną dawką białka – zupa krem z soczewicy i chipsy batatowe
zupa krem z soczewicy – składniki:
- 1 szkl czerwonej soczewicy
- 2 ząbki czosnku
- ok 2 cm świeżego imbiru
- 1 gałązka rozmarynu
- 1,5 l bulionu
- 2 szkl passaty pomidorowej
- 1-2 bataty
- 2 łyżki oliwy
- sól do smaku
- jogurt naturalny
- sok z cytryny
Na łyżce oliwy podsmażamy delikatnie posiekany czosnek i imbir, gdy te się zeszklą dodajemy passatę pomidorową, gałązkę rozmarynu i dusimy pod przykryciem ok 5 minut na małym ogniu. Dodajemy bulion, połowę batata pokrojonego w drobną kostkę oraz soczewicę. Gotujemy na małym ogniu do czasu aż soczewica zmięknie (ok 15 minut). Pod koniec gotowania zupę doprawiamy do smaku solą i skrapiamy sokiem z cytryny.
W międzyczasie drugą połowę batata kroimy w drobną kostkę, przekładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy łyżką oliwy i zapiekamy ok 5 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Ugotowaną zupę przekładamy do miseczek, dodajemy łyżkę jogurtu, posypujemy chrupkimi batatami.
Lubisz bataty? Spróbuj też innych przepisów z ich wykorzystaniem
Co o tym myślisz?