kuchnia semiwegetariańska
-

Zielona zupa z bobu i bazylii
Zupy, to dania absolutnie wyjątkowe. Coraz częściej w restauracjach i na naszych stołach zamiast tradycyjnych, rzadkich zup pojawiają się te o gęstej, kremowej konsystencji. Są proste w przygotowaniu, zdrowe i bardziej syte. Po zjedzeniu jednej porcji takiego kremu, już raczej nikt nie powie, że zupa przeleciała i nadal jest się głodnym. Jednymi z mich ulubionych…
-

Domowa granola crunchy z masłem orzechowym i bakaliami
Kiedy szukałam ostatnio nowych, ciekawych inspiracji śniadaniowych, natknęłam się na przepis Mateusza Jasińskiego (trenerbiegania.pl), który od razu wydał mi się strzałem w dziesiątkę. Wprawdzie w owym przepisie mowa była o batonach musli, ale podczas ich robienia (i oczywiście próbowania, bo jakże by inaczej ;)) okazało się, że w wersji pokruszonej mogą być one świetnym, chrupiącym…
-

Wietnamska sałatka z kalarepą i marchewką
Kilka dni temu w odwiedziny wpadła do mnie sąsiadka, Majka. Kiedy ja w jednej ręce trzymałam kubek z kawą, w drugiej drewnianą łyżkę, którą mieszałam w garnku przygotowując zupę z soczewicy, Majka, chwyciła kalarepkę, która leżała na kuchennym blacie i zaproponowała, że zrobi mi fajną i szybką wietnamską sałatkę. Takich gości to ja lubię! Cienko…
-

Kremowa zupa kukurydziana z kiełkami
Polubiłam ostatnio kremy. Polubiłam je do tego stopnia, że robię je codziennie. Każdego dnia inny, a to dlatego, że nie jest to rosół, który powinien pyrtać się dobre 8 godzin na wolnym ogniu.Tu wystarczy 15 minut, max 30 w zależności od zupy, więc nie jest do żaden złodziej czasu. A zupki smaczne, treściwe i mega…
-

Aromatyczny krem z soczewicą
Odkąd ponownie zaprzyjaźniłam się z mięsem (choć słowo przyjaźń w tym przypadku jest mocno przesadzone), rzadziej sięgam po wszelakie warzywa strączkowe. Brak pomysłu, a przede wszystkim brak czasu w miniony piątek sprawił, że postanowiłam zrobić szybki obiad. Ekspresowy rekonesans w lodówce i spiżarni wskazał mi drogę, którą podążałam przez ponad rok, będąc na diecie semiwegetariańskiej…
-

Pasta z wędzonej makreli
Prawdziwa klasyka wśród polskich past – pasta z wędzonej makreli. Nie znam nikogo, kto by jej nie znał, choć każdy zna ją w nieco innej wersji. Jedni do rybnego mięsa dodają twaróg, jajka, musztardę, inni czosnek, śmietanę, a ja lubię ją w wersji najprostszej, taką jaką robiła moja babcia i mama, z cebulką i ogórkiem.…
-

Zielony koktajl na zdrowie
Niedziela, tym razem bez kawy. Szaleństwo miksowania zielonych produktów ogarnął i mnie. Wiosna nadchodzi, trza jeszcze bardziej wziąć się w garść 😉 Niewinne, zielone koktajle to ukryta, prawdziwa bomba witaminowa, prosty i szybki sposób na przemycenie świeżych owoców i warzyw do codziennej diety. Aby taki koktajl był pity ze smakiem nie wystarczy designerski słoiczek. Sekret…
-

Energetyczne placki owsiane z bananem
Od dwóch dni gdzie nie spojrzę, wszyscy nagle jak jeden mąż piszą o powrocie do śniadania w postaci owsianki? Przypadek?`Hmm… Zaskoczę wszystkich! U mnie nie będzie dziś ani o owsiance, bo to już byłoby nudne, ani o powrocie do niej, gdyż jadam ją w miarę regularnie. Dziś będzie za to o banalnie prostym przepisie na…
-

Ciecierzyca z pastą z suszonych pomidorów
Podczas sobotniego festiwalu Food Blogger Fest (relacja dla zainteresowanych), w którym miałam okazję uczestniczyć poznałam Anię, która twierdzi, że ciecierzycę potrafi przygotować na milion sposobów. Zaciekawił mnie temat, gdyż moje pomysły co do wykorzystania strączka póki co ograniczają się do zrobienia kilku sałatek, hummusu, przekąski i zupy. Podczas wspólnych warsztatów, z dostępnych składników Ania zrobiła…
-

Ziemniaczana sałatka z suszonymi pomidorami
Spotkania z Jolą i Andrzejem, od początku ich poznania, sprawiają mi zawsze taką samą przyjemność. Wspólne niekończące się tematy, podobne zainteresowania i miłość do gotowania sprawiają, że nasze spotkania za każdym razem przemieniają się w prawdziwą ucztę. Raj dla ucha, raj dla podniebienia i to już od tylu lat. Raz gotują oni, raz my, jeszcze…
