kandydoza
-

Sałatka sezonowa z bobem w roli głównej
W końcu doczekałam się sezonu na bób! Na szczęście jego cena spada (pierwszy wysyp tego rarytasu kosztował 23 zł!!), można więc zacząć szaleć i kombinować w kuchni. Bób, znany także jako „fasola fava” to najstarsza jadalna roślina strączkowa, która uprawiana była już w starożytności. Warto włączyć go do codziennej diety nie tylko ze względu na smak i cenne…
-

Rolada szpinakowa z łososiem
Wyglądają nieco jak rolki sushi, choć nie mają ryżu. Zamiast niego sporo szpinaku i dla przełamania smaku nieco serka śmietankowego. Jak dla mnie, rewelacyjna przystawka i ciekawy pomysł na niecodzienne śniadanie. składniki: 350 g szpinaku (użyłam świeżego, ale może być też mrożony) 3 jajka 3 ząbki czosnku 250 g wędzonego łososia 1 opak serka śmietankowego…
-

Salate de lentilles et fromage de chèvre, czyli sałatka z soczewicą i serem kozim
Całkiem niedawno wpadła mi w ręce gazetka z Biedronki, w której oprócz standardowej reklamy, znalazło się kilka przepisów kuchni francuskiej. Wszelakie gazetki i książki kulinarne uwielbiam i choć nie zdarzyło się jeszcze, by podpasowały mi wszystkie propozycje, to zawsze wśród nich znajdzie się coś, co po prostu muszę zrobić! Tym razem, tym „cosiem” okazała się…
-

Jednogarnkowa zupa z soczewicy z przyprawą korzenną i jogurtem imbirowym
Do niedawna moja wiedza na temat soczewicy była mniej więcej taka: warzywo strączkowe. I w zasadzie tyle, bo tyle właśnie pamiętam z lekcji biologii. W moim domu rodzinnym z potraw zawierających strączki, była: zupa fasolowa, zupa grochowa, fasolka szparagowa posypana bułką tartą i polana odrobiną masła (zresztą uwielbiana przez nas do teraz, szczególnie w upalne dni) i…
-

Włoskie Minestrone – pomysł na szybki i pożywny obiad
Minetrone, to popularna we Włoszech gęsta zupa, przyrządzana ze świeżych, sezonowych warzyw. Co ciekawe, na minestrone nie ma jednego, konkretnego przepisu. Mówi się, że jest ich tyle, ile jest regionów w słonecznej Italii. I coś w tym jest, bo co przepis, to inne składniki i nieco inny sposób przyrządzania. We wszystkich jednak przepisach znajduje się informacja,…
-

Botwinka – pyszna zupa z młodych buraczków
W końcu się doczekałam! Botwinka w sklepach już dostępna! Zdrowa, smaczna, tania i szybka w przygotowaniu zupa, która smakuje zarówno w wersji na zimno jak i na ciepło. Podawać ją można niemal ze wszystkim, ze świeżym koperkiem, natką pietruszki, serem kozim, fetą, prażonym słonecznikiem lub dynią. W zeszłym roku bardzo często robiłam ją z rzodkiewką,…
-

Hummus – zwykła, niezwykła pasta z cieciorki
Hummus to jedno z najpopularniejszych dań kuchni arabskiej, wywodzące się z Libanu. Ostatnio, niezwykle popularne także i w Europie. Uwielbiane szczególnie przez wegan i wegetarian nie tylko za ciekawy smak, ale także cenne wartości odżywcze. Cieciorka, zwana też grochem włoskim, to doskonałe źródło białka (w 100 g ugotowanej ciecierzycy, znajduje się go 8,86 g ), błonnika, manganu…
-

Klopsiki z łososia i kaszy kuskus z warzywami
Gdy na patelni smażymy lub w piekarniku pieczemy paluszki rybne w panierce, kupione w sklepie, zazwyczaj wydaje się nam, że zjemy smaczny a przede wszystkim zdrowy obiad. A tymczasem przysmak, który często serwujemy całej rodzinie często zawiera więcej chemii, niż samej ryby. Dla przykładu: Produkt tańszego producenta: panierka (35%), gładzica(20%), halibut (15%), mąka pszenna, olej roślinny, woda, skrobia ziemniaczana, błonnik grochowy,…
-

Kuskus ze szpinakiem, miętą i granatem
W większości polskich sklepów znaleźć całkiem pokaźny asortyment produktów importowanych, w tym owoce. Niemal wszystkie wyglądają pięknie i egzotycznie, jednak nie zawsze są smaczne. Granat, który dość często gości w mojej kuchni to przykład owocu, który z kolei do urodziwych nie należy, za to smakuje wybornie. Jest on zaliczany do grupy tzw. „superowoców”, co oznacza, że…
-

Zielony koktajl z młodego jęczmienia
Kolejny pomysł na zielony koktajl, tym razem z dodatkiem młodego jęczmienia, który jest obecnie jednym z najpopularniejszych środków dietetycznych wśród celebrytów. Wprawdzie celebrytką nie jestem, ale wszelakie diety nie są mi obce 😉 Co to jest ten młody jęczmień? Jest to roślina uprawiana na terenach prastarych, wyschniętych jezior słodkowodnych. Kilkudniowe łodyżki ścina się, płucze i…
