kandydoza

  • Makaron z domowym pesto z rukoli

    Makaron z domowym pesto z rukoli

    Pesto z rukoli to alternatywa do klasycznego pesto, którego głównym składnikiem jest bazylia. Rukolowa wersja jest równie intensywnie zielona co bazyliowa, ale ma nieco inny smak. Orzechy pinii, które są niestety bardzo drogie zastąpiłam tańszymi migdałami, choć można pokusić się także o słonecznik czy pestki dyni. Sposób przygotowania domowego pesto jest bardzo prosty, wystarczą dobrej…

  • Sałatka z quinoa, rukoli i batatów

    Sałatka z quinoa, rukoli i batatów

    Nowy tydzień, nowe wyzwania, nowe pomysły, także te kulinarne! Jak to po weekendzie bywa czas na małe porządki w spiżarni i lodówce. Otwarte opakowanie komosy ryżowej (moje ostatnie odkrycie), z której kilka dni temu robiłam danie meksykańskie (przepis) zachęciło mnie do zrobienia czegoś smacznego, koniecznie lekkiego. Do tego rozpoczęta rukola i batat oraz jabłko prosto…

  • Quinoa po meksykańsku

    Quinoa po meksykańsku

    Quinoa zwana też komosą ryżową lub ryżem peruwiańskim, to święte zboże Inków. Konkwistadorzy z Hiszpanii wprowadzili jednak europejskie gatunki zbóż takie jak pszenicę i jęczmień, przez co komosa nie była już tak popularna. Do łask powróciła ponownie w latach 80, obecnie przeżywa swój renesans. Jej lekko orzechowy smak świetnie komponuje się z wieloma daniami takimi…

  • Dynia i cukinia w kardamonie z kaszą jaglaną

    Dynia i cukinia w kardamonie z kaszą jaglaną

    Dyniowy szał trwa i nie mam tu wcale na myśli pomarańczowych lampionów. Dynia to jedna z najbardziej popularnych roślin uprawnych, hodowanych na całym świecie. W Polsce dostępna jest zazwyczaj od września do końca stycznia. Występuje w wielu odmianach, a do najbardziej popularnych należą: hokkaido, nelson, lunga i makaronowa. Różnią się one od siebie zarówno kształtem,…

  • Smaki jesieni – zupa dyniowa

    Smaki jesieni – zupa dyniowa

    Kiedyś dynia kojarzyła mi się jedynie z materiałem na hallowinowy lampion. Może dlatego, że w moim domu rodzinnym, nigdy nie jadaliśmy niczego co zawierało dynię. Moje pierwsze, kulinarne spotkanie z tym warzywem też było raczej takie sobie. Zupa którą mnie uraczono, wprawdzie miała ciekawy wygląd, ale nic poza tym. Mdła, bez smaku. I pomyśleć, że tylu ludzi wyczekuje…

  • Wegański chłodnik z buraczków w azjatyckiej odsłonie

    Wegański chłodnik z buraczków w azjatyckiej odsłonie

    Niewielka i zupełnie przypadkowa modyfikacja klasycznego chłodnika litewskiego sprawiła, że zupa nabrała azjatyckiego klimatu. Jogurt naturalny, którego najzwyczajniej w świecie zabrakło mi w domu, zastąpiłam mlekiem kokosowym. Zamiast koperku dodałam kolendrę. Zrezygnowałam także z jajka, dzięki czemu chłodnik stał się całkowicie wegański. Wyszła pyszna, zdrowa i przyjemnie aromatyczna zupka. W sam raz na zakończenie sezonu…

  • Lazurowa sałatka z Cagnes-sur-Mer

    Lazurowa sałatka z Cagnes-sur-Mer

    Lazurowe Wybrzeże to dla mnie czyste, turkusowe morze, kamienista plaża, długie promenady otoczone palmami, świeżutkie, tanie ryby i owoce morza, a przede wszystkim intensywny smak i zapach różnorodnych przypraw wyczuwalnych niemalże w każdym daniu. Tak było ponad 10 lat temu, tak było i tym razem. Nic się nie zmieniło. Jedynie turystów jakby więcej. W naszej kuchni zawsze królowały…

  • Kremowa zupa warzywna z domowymi grzankami

    Kremowa zupa warzywna z domowymi grzankami

    Za kilka dni długo oczekiwany wyjazd na wakacje. Pora więc zacząć opróżniać lodówkę. Do garnka wrzuciłam resztkę warzyw – kilka marchewek, pietruszkę, kawałek selera. Dodałam liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Potrzymałam na małym ogniu przez około godziny. 15 minut przed końcem gotowania dodałam pół szklanki czerwonej soczewicy. Następnie dorzuciłam 2 spore ząbki czosnku, 500…

  • Chłodnik litewski dobry na wszystko

    Chłodnik litewski dobry na wszystko

    Nie będę dziś skromna – robię najsmaczniejszy chłodnik litewski! Do tej pory wszystkie składniki (z wyjątkiem jogurtu/śmietany, który dodawałam na sam koniec) mieszałam ze sobą jeszcze w trakcie, gdy zupa stała na kuchence delikatnie bulgocząc. Nie dodawałam też buraków. Od niedawna robię inaczej. Botwinkę gotuję w mniejszej ilości wody, dla wzmocnienia koloru i smaku dodaję dodatkowe…

  • Wegański krupnik z kaszą jaglaną

    Wegański krupnik z kaszą jaglaną

    No cóż, krupnik to jedna z tych zup, które wyglądają nieciekawie, ale nadrabiają smakiem, szczególnie wtedy, gdy doda się do nich odpowiednich dodatków, jak choćby w moim przypadku, nieco suszonych grzybów. Przepisów na idealny krupnik jest sporo. Ja wybrałam najprostszy, gdzie bazą jest bulion bez mięsa, przygotowany jedynie z warzyw i przypraw, w tym lubczyku…