Zielony koktajl z młodego jęczmienia

Kolejny pomysł na zielony koktajl, tym razem z dodatkiem młodego jęczmienia, który jest obecnie jednym z najpopularniejszych środków dietetycznych wśród celebrytów. Wprawdzie celebrytką nie jestem, ale wszelakie diety nie są mi obce 😉

Co to jest ten młody jęczmień? Jest to roślina uprawiana na terenach prastarych, wyschniętych jezior słodkowodnych. Kilkudniowe łodyżki ścina się, płucze i wyciska sok, by następnie po ich odwirowaniu i odparowaniu wody pod ciśnieniem uzyskać bogaty w witaminy i składniki mineralne, zielony proszek. Mamy tu więc do czynienia ze sproszkowanym sokiem, a nie z łodygami. Młody jęczmień znany był już w starożytności. Ponoć używany był przez gladiatorów jako odżywka, czyli coś, co stosują dzisiejsi sportowcy. W 100 g proszku znajduje się 30-40 g białka, 25-25 g węglowodanów, 3-6 g błonnika i 3-4 g tłuszczu.

Ta niepozorna roślina jest niezwykle bogatym źródłem wielu witamin: B1, B2, B3, B6, C oraz E, a także składników mineralnych takich jak: bor, chrom, cynk, fosfor, krzem, magnez, mangan, potas, selen, żelazo. Liczne badania naukowe dowiodły, że młody jęczmień wspomaga odchudzanie, usprawnia proces usuwania toksyn z organizmu, obniża poziom złego cholesterolu (LDL), hamuje proces starzenia, przeciwdziała zaparciom, pomaga w walce z wieloma chorobami skórnymi takimi jak łuszczyca i trądzik.

Smak niestety nie powala, porównałabym go do czegoś pomiędzy trawą a yaki nori (arkuszy wysuszonych wodorostów, wykorzystywanych do przygotowania sushi). Jak zatem stosować proszek z młodego jęczmienia? Zaleca się jedną łyżeczkę proszku rozpuścić w jednej szklance letniej wody. Ważne jest to, by woda nie była zbyt gorąca, gdyż wysoka temperatura spowoduje utratę wielu witamin. Nie będę ukrywała, że taka mieszanka będzie raczej niesmaczna, dlatego też warto dodawać ją do koktajli, zrobionych z owoców i warzyw. Specyficzny smak będzie wprawdzie delikatnie wyczuwalny, jednak do zaakceptowania.

zielony koktajl:

  • 3 garście jarmużu
  • 1 ogórek (ok 10 cm)
  • 2 jabłka
  • 2 pomarańcze
  • 1 łyżka młodego jęczmienia
  • 1/2 szkl wody

Sok z wyciśniętych pomarańczy łączymy z pozostałymi składnikami i miksujemy. Jeśli koktajl jest dla Was za gęsty, wystarczy dodać więcej wody lub soku z pomarańczy.

Jeśli zainteresował Was temat zajrzyjcie na stronę Mateusza Droga do siebie gdzie znajdziecie sporo informacji nie tylko na temat młodego jęczmienia!

Inne pomysły na zdrowe koktajle

Na zdrowie!

Komentarze

5 odpowiedzi na „Zielony koktajl z młodego jęczmienia”

  1. Awatar zielonekoktajl

    Zdrowie i odporność w jednej zielonej szklance, pycha!

  2. Awatar Anna

    [* WordPress Simple Firewall plugin marked this comment as „trash”. Reason: Nieudany Test Bota GASP (pole wyboru) *]
    Tak młody jęczmień dziś jest prawdziwym hitem i nic dziwnego skoro ma tyle pozytywnych własciwości. Warto także wypróbować go jako dodatek do naszych ulubionych potraw. Wówczas „trawiasty” smak cudownie sie neutralizuje a cenne skąłdniki pozostają 🙂

    1. Awatar Asia

      🙂 cenne rady zawsze w cenie, dzięki!

  3. Awatar Monika

    Zrobiłam i bardzo mi smakował. Będę robić regularnie 🙂

Co o tym myślisz?