Wyglądają nieco jak rolki sushi, choć nie mają ryżu. Zamiast niego sporo szpinaku i dla przełamania smaku nieco serka śmietankowego. Jak dla mnie, rewelacyjna przystawka i ciekawy pomysł na niecodzienne śniadanie.
składniki:
- 350 g szpinaku (użyłam świeżego, ale może być też mrożony)
- 3 jajka
- 3 ząbki czosnku
- 250 g wędzonego łososia
- 1 opak serka śmietankowego (lub innego) typu almette
- szczypta soli i pieprzu
Szpinak siekamy (jeśli używamy mrożonego, najpierw rozmrażamy, a następnie odciskamy z nadmiaru wody) przekładamy do miski, dodajemy żółtka, sól, pieprz i ubite na sztywno białka. Dokładnie mieszamy. Uzyskaną masę szpinakową wylewamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, formujemy kwadrat. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C.
Kiedy ciasto ostygnie, zdejmujemy papier. Nakładamy warstwę serka, układamy łososia, całość zwijamy tworząc roladę. Owijamy w folię spożywczą i odkładamy na kilka godzin do lodówki.
Roladki świetnie smakują z sosem sojowym!