dla biegacza
-

Piątkowy obiad – zapiekanka ze szpinakiem w cieście filo
Piątkowe, bezmięsne obiady zawsze stanowiły u mnie pewien problem. Najczęściej robiłam rybę, do tego ziemniaczki i surówka lub sałatka. Odkąd nie jem mięsa (w listopadzie będzie to już rok!) pomysłów nie tylko obiadowych, mam zdecydowanie więcej 😉 Jakby to powiedzieć, rozwinęłam się kulinarnie. Jako że dziś piątek, zamiast ryby przygotowałam zapiekankę. Ciekawa masa szpinakowa w…
-

Figa niekoniecznie z makiem i pasternakiem
Zamiast narzekać, że weekend się skończył i znów poniedziałek czy wtorek, warto zastanowić się, co może poprawić nam od rana humor? Szczerze mówiąc nie znam nikogo, komu nie uśmiechnęłaby się micha na widok takiego śniadanka! Świeżutki chlebek pełnoziarnisty domowej roboty (przepis znajdziecie tutaj), rukola, odrobina kiełków dla zaostrzenia smaku, schłodzony camembert, słodka figa i nieco kremu…
-

Owsianka na zimno z nasionami chia i borówką
Czas owsiankowy uważam za otwarty! Dziś nietypowo, bo z nasionami chia i na zimno. Do tego pół banana oraz garść świeżutkich borówek, całość delikatnie osłodzona łyżką miodu. Dzień można zaczynać! Energii powinno starczyć do kolejnego posiłku 🙂 … a wieczorkiem w planach bieganie! składniki: 1 szkl mleka (krowie, migdałowe, sojowe lub ryżowe) 5 łyżek…
-

Orientalny obiad w 7 minut
Dokładnie tydzień temu temperatura za oknem pokazywała 28 °C, dziś zaledwie 12. Czas zatem na rozgrzewający czosnek i imbir, tym razem w towarzystwie warzyw delikatnie podsmażonych na oleju sezamowym z dodatkiem sosu sojowego i dla wyostrzenia smaku, rybnego. Można dodać także makaron, ryżowy, sojowy, jak kto lubi. Kuchnia orientalna to świetne rozwiązanie dla tych, którzy nie…
-

Wegański chłodnik z buraczków w azjatyckiej odsłonie
Niewielka i zupełnie przypadkowa modyfikacja klasycznego chłodnika litewskiego sprawiła, że zupa nabrała azjatyckiego klimatu. Jogurt naturalny, którego najzwyczajniej w świecie zabrakło mi w domu, zastąpiłam mlekiem kokosowym. Zamiast koperku dodałam kolendrę. Zrezygnowałam także z jajka, dzięki czemu chłodnik stał się całkowicie wegański. Wyszła pyszna, zdrowa i przyjemnie aromatyczna zupka. W sam raz na zakończenie sezonu…
-

Lazurowa sałatka z Cagnes-sur-Mer
Lazurowe Wybrzeże to dla mnie czyste, turkusowe morze, kamienista plaża, długie promenady otoczone palmami, świeżutkie, tanie ryby i owoce morza, a przede wszystkim intensywny smak i zapach różnorodnych przypraw wyczuwalnych niemalże w każdym daniu. Tak było ponad 10 lat temu, tak było i tym razem. Nic się nie zmieniło. Jedynie turystów jakby więcej. W naszej kuchni zawsze królowały…
-

Cud, miód, malina…
Wakacje niestety dobiegły końca. Nie żałowałam sobie niczego, lody i inne takie grzechy wakacyjne, po których absolutnie nie miałam wyrzutów sumienia… to po prostu taki przywilej urlopu 🙂 Oczywiście wszystko w granicach przyzwoitości. Jako że nie jestem typem urlopowicza plażowicza, wszystkie zjedzone grzechy i grzeszki spaliłam podczas naprawdę dłuuuuuuuuuugich wędrówek. Bilans zysków i strat wyszedł mi…
-

Domowe Belriso
W spiżarni znalazłam puszkę mleka kokosowego i otwarte opakowanie ryżu arborio, w lodówce rozpoczęty granat i mango. Wprawdzie ani mleko ani ryż tak szybko się nie zepsują, ale owoce już tak. Tym bardziej, że jutro wyjeżdżamy. Myśl Aśka, myśl… co by tu na szybko zrobić? Ryż, mleko, ryż, mleko, ryż, mleko… Egzotyczne, domowe belriso! Smaki tak…
-

Narodowy drink turecki – Ayran, idealny na upały!
Podróże, podróże, podróże… UWIELBIAM! Za różnorodność, za kolory, za klimat, za widoki, za kuchnię. Wszędzie inaczej. Kilka lat temu wybrałam się do niewielkiej tureckiej miejscowości Icmeler, położonej na przedmieściach portowego miasta Marmaris. Przepiękna miejscowość, z jednej strony otoczona górami porośniętymi lasem sosnowym, z drugiej, Morzem Egejskim. To właśnie tu pierwszy raz spotkałam się z białym napojem,…
-

Kremowa zupa warzywna z domowymi grzankami
Za kilka dni długo oczekiwany wyjazd na wakacje. Pora więc zacząć opróżniać lodówkę. Do garnka wrzuciłam resztkę warzyw – kilka marchewek, pietruszkę, kawałek selera. Dodałam liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Potrzymałam na małym ogniu przez około godziny. 15 minut przed końcem gotowania dodałam pół szklanki czerwonej soczewicy. Następnie dorzuciłam 2 spore ząbki czosnku, 500…
