Dokładnie tydzień temu temperatura za oknem pokazywała 28 °C, dziś zaledwie 12. Czas zatem na rozgrzewający czosnek i imbir, tym razem w towarzystwie warzyw delikatnie podsmażonych na oleju sezamowym z dodatkiem sosu sojowego i dla wyostrzenia smaku, rybnego. Można dodać także makaron, ryżowy, sojowy, jak kto lubi.
Kuchnia orientalna to świetne rozwiązanie dla tych, którzy nie mają czasu na długie siedzenie w kuchni nad garami.
potrzebne składniki:
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego (osoby wege rezygnują)
- 1 ząbek czosnku
- 3 cm świeżego imbiru
- 1 mała cukinia
- 1/2 papryki (dałam zieloną)
- 1 średnia marchew
- 1/2 mango
- 1/2 limonki
- 2 łyżki orzechów włoskich (można zrezygnować)
- garść cebuli dymki do posypania
Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy, dodajemy sos sojowy, rybny i posiekany imbir. Po chwili dokładamy pokrojoną w słupki cukinię (ze skórką), marchewkę, paprykę i mango. Podsmażamy ok 5 minut, aż warzywa zmiękną. Na sam koniec dodajemy posiekany orzechy, całość skrapiamy sokiem z limonki. Dokładnie mieszamy, przekładamy na talerz.
Przed podaniem posypujemy dymką.
Co o tym myślisz?