dietetyczne

  • Dynia i cukinia w kardamonie z kaszą jaglaną

    Dynia i cukinia w kardamonie z kaszą jaglaną

    Dyniowy szał trwa i nie mam tu wcale na myśli pomarańczowych lampionów. Dynia to jedna z najbardziej popularnych roślin uprawnych, hodowanych na całym świecie. W Polsce dostępna jest zazwyczaj od września do końca stycznia. Występuje w wielu odmianach, a do najbardziej popularnych należą: hokkaido, nelson, lunga i makaronowa. Różnią się one od siebie zarówno kształtem,…

  • Zielone koktajle – szybkie, smaczne i proste

    Zielone koktajle – szybkie, smaczne i proste

    Zielone koktajle podbiły świat! Polecają je dietetycy, piją je celebryci i fani zdrowego odżywiania. Piją je także dzieci. I nie ma się co temu dziwić. Zmiksowane warzywa i/lub owce to smaczny i prosty sposób na dostarczenie organizmowi porządnej dawki witamin i składników mineralnych i to w najlepszej postaci, z surowych produktów. Sposób przyrządzenia koktajlu jest banalnie prosty,…

  • Thank God It’s Friday … i twaróg z ziołami

    Thank God It’s Friday … i twaróg z ziołami

    Thank God It’s Friday! Tyle w temacie. Za oknem szaro, buro i ponuro, a u mnie od rana kolory. Twarożek z jogurtem naturalnym, do tego zielona dymka, przepyszne, aromatyczne zioła prowansalskie przywiezione z Francji (jeśli ktoś, kiedyś będzie, polecam zaopatrzyć się w sporych ilościach, bo ich smak i aromat nie mają sobie równych!), sól i…

  • Smaki jesieni – zupa dyniowa

    Smaki jesieni – zupa dyniowa

    Kiedyś dynia kojarzyła mi się jedynie z materiałem na hallowinowy lampion. Może dlatego, że w moim domu rodzinnym, nigdy nie jadaliśmy niczego co zawierało dynię. Moje pierwsze, kulinarne spotkanie z tym warzywem też było raczej takie sobie. Zupa którą mnie uraczono, wprawdzie miała ciekawy wygląd, ale nic poza tym. Mdła, bez smaku. I pomyśleć, że tylu ludzi wyczekuje…

  • Bezglutenowe muffinki z dynią

    Bezglutenowe muffinki z dynią

    Sezon dyniowy uważam za rozpoczęty! Wczoraj na kuchennym stole pojawiła się pierwsza w tym roku pomarańczowa, piękna dynia. 2 kg. Mój pomysł na wykorzystanie dyni? Kremowa zupa i muffinki. Muffinki to znane wszystkim małe, choć wysokie babeczki. Doskonałe do weekendowej kawki. Tym razem w wersji bezglutenowej. Zamiast mąki pszennej użyłam migdałowej. Cukier, który zazwyczaj dodaje się…

  • Pomarańczowy koktajl wzmacniający

    Pomarańczowy koktajl wzmacniający

    Jesień bywa piękna i kolorowa, niestety bywa też i zdradliwa. Piękne słońce doskonale kamufluje faktyczną temperaturę. Chłodny wiatr cicho rozkłada na łopatki tego, który właśnie pokonuje kolejne kilometry zaplanowanego treningu. Rozgrzany zawodnik z lekko spoconą koszulką niemal na bank następnego dnia odczuje skutki swojego optymizmu (skoro słońce to musi być ciepło) i głupoty jednocześnie (kurtka przeciwwiatrowa…

  • Krewetki po tajsku z rukolą

    Krewetki po tajsku z rukolą

    Zdecydowanie nie była to miłość od pierwszego wejrzenia. Małe, średnie lub duże zawiniątka, na dodatek dziwnie różowe lub szare. No i jeszcze te oczy i wąsiska u większych osobników… Jak tu się zachwycać czymś tak dziwnym, skręconym i na dodatek nie tanim? Szaleństwo! Miałam wtedy jednak kilkanaście lat i za nic w świecie nikt nie był…

  • Piątkowy obiad – zapiekanka ze szpinakiem w cieście filo

    Piątkowy obiad – zapiekanka ze szpinakiem w cieście filo

    Piątkowe, bezmięsne obiady zawsze stanowiły u mnie pewien problem. Najczęściej robiłam rybę, do tego ziemniaczki i surówka lub sałatka. Odkąd nie jem mięsa (w listopadzie będzie to już rok!) pomysłów nie tylko obiadowych, mam zdecydowanie więcej 😉 Jakby to powiedzieć, rozwinęłam się kulinarnie. Jako że dziś piątek, zamiast ryby przygotowałam zapiekankę. Ciekawa masa szpinakowa w…

  • Orientalny obiad w 7 minut

    Orientalny obiad w 7 minut

    Dokładnie tydzień temu temperatura za oknem pokazywała 28 °C, dziś zaledwie 12. Czas zatem na rozgrzewający czosnek i imbir, tym razem w towarzystwie warzyw delikatnie podsmażonych na oleju sezamowym z dodatkiem sosu sojowego i dla wyostrzenia smaku, rybnego. Można dodać także makaron, ryżowy, sojowy, jak kto lubi. Kuchnia orientalna to świetne rozwiązanie dla tych, którzy nie…

  • Wegański chłodnik z buraczków w azjatyckiej odsłonie

    Wegański chłodnik z buraczków w azjatyckiej odsłonie

    Niewielka i zupełnie przypadkowa modyfikacja klasycznego chłodnika litewskiego sprawiła, że zupa nabrała azjatyckiego klimatu. Jogurt naturalny, którego najzwyczajniej w świecie zabrakło mi w domu, zastąpiłam mlekiem kokosowym. Zamiast koperku dodałam kolendrę. Zrezygnowałam także z jajka, dzięki czemu chłodnik stał się całkowicie wegański. Wyszła pyszna, zdrowa i przyjemnie aromatyczna zupka. W sam raz na zakończenie sezonu…