Zielone koktajle podbiły świat! Polecają je dietetycy, piją je celebryci i fani zdrowego odżywiania. Piją je także dzieci. I nie ma się co temu dziwić. Zmiksowane warzywa i/lub owce to smaczny i prosty sposób na dostarczenie organizmowi porządnej dawki witamin i składników mineralnych i to w najlepszej postaci, z surowych produktów.
Sposób przyrządzenia koktajlu jest banalnie prosty, wystarczą ulubione warzywa i/lub owoc, odrobina wody lub świeżo wyciśniętego soku i dobrej jakości mikser (polecam kielichowe z częściami dodatkowymi takimi jak pojemniki typu mix&go, dzięki któremu świeżo zmiksowany koktajl zakręcamy (ten sam pojemnik w którym miksowaliśmy) i zabieramy ze sobą). Nie ma też jednego przepisu na owe koktajle, zmiksować można dosłownie wszystko. Warto pokusić się także o składniki dodatkowe, jak choćby zioła, czy nasiona.
składniki:
garść szpinaku
jabłko (najlepiej kwaśne i soczyste)
kiwi
cukinia (kilka plasterków)
banan
woda
kostki lodu (opcjonalnie)
Obrane ze skórki i pozbawione gniazd (jabłka) owoce i warzywa wkładamy do miksera. Dodajemy kostki lodu, zalewamy wodą i miksujemy. Jeśli konsystencja będzie za gęsta dolewamy wody.
Co o tym myślisz?