danie semiwegetariańskie

  • Sałatka sezonowa z bobem w roli głównej

    Sałatka sezonowa z bobem w roli głównej

    W końcu doczekałam się sezonu na bób! Na szczęście jego cena spada (pierwszy wysyp tego rarytasu kosztował 23 zł!!), można więc zacząć szaleć i kombinować w kuchni. Bób, znany także jako „fasola fava” to najstarsza jadalna roślina strączkowa, która uprawiana była już w starożytności. Warto włączyć go do codziennej diety nie tylko ze względu na smak i cenne…

  • Chłodnik truskawkowy z papryką i świeżym ogórkiem

    Chłodnik truskawkowy z papryką i świeżym ogórkiem

    W dzieciństwie mama robiła nam czasami zupy owocowe i choć bardzo starała się je urozmaicać, ja nie byłam w stanie ich jeść. Była to chyba jedyna rzecz, której szczerze nie znosiłam. No i proszę, minęło tyle lat i dziś sama je robię. Kto by pomyślał?! W zeszłym roku, podczas solidnych upałów, kombinowałam co by tu jeść?…

  • Rolada szpinakowa z łososiem

    Rolada szpinakowa z łososiem

    Wyglądają nieco jak rolki sushi, choć nie mają ryżu. Zamiast niego sporo szpinaku i dla przełamania smaku nieco serka śmietankowego. Jak dla mnie, rewelacyjna przystawka i ciekawy pomysł na niecodzienne śniadanie. składniki: 350 g szpinaku (użyłam świeżego, ale może być też mrożony) 3 jajka 3 ząbki czosnku 250 g wędzonego łososia 1 opak serka śmietankowego…

  • Owocowa pizza – idealna na upały

    Owocowa pizza – idealna na upały

    Wprawdzie upału dziś nie ma, co tu dużo mówić – jak na czerwiec, to jest dość chłodno, jednak gdy upragnione, wakacyjne temperatury nadejdą, warto wiedzieć, gdzie znaleźć orzeźwienie 🙂 Każdy ma swoje sposoby na radzenie sobie z upałem, u nas świetnie sprawdzają się wszelakie koktajle, lemoniady i schłodzony, świeżutki arbuz! A jeśli dodamy do tego inne…

  • Salate de lentilles et fromage de chèvre, czyli sałatka z soczewicą i serem kozim

    Salate de lentilles et fromage de chèvre, czyli sałatka z soczewicą i serem kozim

    Całkiem niedawno wpadła mi w ręce gazetka z Biedronki, w której oprócz standardowej reklamy, znalazło się kilka przepisów kuchni francuskiej. Wszelakie gazetki i książki kulinarne uwielbiam i choć nie zdarzyło się jeszcze, by podpasowały mi wszystkie propozycje, to zawsze wśród nich znajdzie się coś, co po prostu muszę zrobić! Tym razem, tym „cosiem” okazała się…

  • Koktajl karaibski

    Koktajl karaibski

    Od dłuższego czasu, punkt 12 każdego dnia piję koktajl. Za każdym razem inny, w zależności od tego, co akurat mam pod ręką – świeże warzywa, owoce, suszone owoce, nasiona i pestki, orzechy, migdały. Owe koktajle traktuję jako drugie śniadanie, dodatkową porcję witamin i składników mineralnych, a tego nigdy za wiele. Dziś koktajl karaibski. Chude mleko…

  • Domowy jogurt miętowy z truskawkami, granolą i orzechami włoskimi

    Domowy jogurt miętowy z truskawkami, granolą i orzechami włoskimi

    Chciałoby się powiedzieć jak w reklamie „Kiedy dorwie Cię mały głód…” – sięgnij po jogurt. W sumie rozwiązanie banalnie proste i przyznaję, że i ja kiedyś po takie sięgałam. Problem w tym, że w nadziei, że zjemy coś zdrowego i smacznego, zazwyczaj sięgamy po jogurty „owocowe” (bo przecież owoce to samo zdrowie!?), które owocowe są…

  • Jednogarnkowa zupa z soczewicy z przyprawą korzenną i jogurtem imbirowym

    Jednogarnkowa zupa z soczewicy z przyprawą korzenną i jogurtem imbirowym

    Do niedawna moja wiedza na temat soczewicy była mniej więcej taka: warzywo strączkowe. I w zasadzie tyle, bo tyle właśnie pamiętam z lekcji biologii. W moim domu rodzinnym z potraw zawierających strączki, była: zupa fasolowa, zupa grochowa, fasolka szparagowa posypana bułką tartą i polana odrobiną masła (zresztą uwielbiana przez nas do teraz, szczególnie w upalne dni) i…

  • Marokańskie klimaty – sałatka Marrakesh

    Marokańskie klimaty – sałatka Marrakesh

    Wczoraj ciepło i słonecznie, dziś chłodno i deszczowo… Skoro pogoda za oknem byle jaka, to ja uciekam w klimaty arabskie, do Marakeszu, gdzie dziś temperatura wynosi 32°C. Na śniadanie aromatyczna, marokańska sałatka z ciecierzycy w roli głównej. Do tego ogórek, czerwona papryka, odrobina cebuli, pyszny sos i obowiązkowo świeże zioła. Do picia ciepła woda ze…

  • Włoskie Minestrone – pomysł na szybki i pożywny obiad

    Włoskie Minestrone – pomysł na szybki i pożywny obiad

    Minetrone, to popularna we Włoszech gęsta zupa, przyrządzana ze świeżych, sezonowych warzyw. Co ciekawe, na minestrone nie ma jednego, konkretnego przepisu. Mówi się, że jest ich tyle, ile jest regionów w słonecznej Italii. I coś w tym jest, bo co przepis, to inne składniki i nieco inny sposób przyrządzania. We wszystkich jednak przepisach znajduje się informacja,…