Wprawdzie upału dziś nie ma, co tu dużo mówić – jak na czerwiec, to jest dość chłodno, jednak gdy upragnione, wakacyjne temperatury nadejdą, warto wiedzieć, gdzie znaleźć orzeźwienie 🙂 Każdy ma swoje sposoby na radzenie sobie z upałem, u nas świetnie sprawdzają się wszelakie koktajle, lemoniady i schłodzony, świeżutki arbuz! A jeśli dodamy do tego inne ulubione owoce i nieco migdałów, wyjdzie z tego nieziemsko pyszna, owocowa pizza. I od razu lepiej brzmi 😉
Z ciekawostek… Arbuz w 92% składa się z wody, niewielkiej ilości witamin i składników mineralnych, między innymi potasu i wapnia, które nie tylko świetnie gaszą pragnienie podczas upałów, ale też uzupełniają poziom elektrolitów, których pozbywamy się wraz z potem. Ten niepozorny owoc zawiera także całe mnóstwo przeciwutleniaczy, które opóźniają proces starzenia się skóry i hamują rozwój komórek nowotworowych. Obecny w miąższu aminokwas, zwany cytrulina, ceniony jest z kolei przez sportowców. Cytrulina powoduje szybsze przetwarzanie substancji wydzielanej w zmęczonych mięśniach, powodując ich szybszę regenerację. Pozwala to na zwiększenie tempa treningów i poprawę wydolności organizmu.
Co o tym myślisz?