Sałatka z tuńczyka i czerwonej fasoli to kolejna propozycja z biedronkowej gazetki z przepisami kuchni śródziemnomorskiej, którą skusiłam się zrobić. Jak dla mnie super, choć oczywiście zmieniłam sos i zamiast proponowanego sosu z oliwy, octu z białego wina i sosu piri piri zrobiłam najprostszy sos winegret, który moim skromnym zdaniem jest dużo bardziej wyrazisty i lepiej komponuje się z pozostałymi składnikami sałatki.
sałatka z tuńczyka i czerwonej fasoli:
- fasola czerwona (1 puszka)
- tuńczyk w sosie własnym (duże kawałki, 1 puszka)
- papryka czerwona (1 niewielka)
- ogórek (najlepiej gruntowy, 2 szt)
- cebula czerwona (1 mała)
- kalarepa (1/2)
sos winegret przepis:
- oliwa
- sok z cytryny (lub ocet winny)
- musztarda
- sól i pieprz do smaku
Czerwoną fasolę odcedzamy (płyn tzw. aquafaba warto zachować i wykorzystać na przykład do zrobienia ciasta) i przekładamy do miseczki. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, ogórka, cebulę, kalarepę oraz odcedzonego tuńczyka. Całość polewamy sosem winegret i dokładnie mieszamy.
Tak przygotowana sałatka świetnie smakuje z ciepłym, chrupiącym pieczywem.







Co o tym myślisz?