biegacz na diecie

  • Kurczak z warzywami z woka

    Kurczak z warzywami z woka

    Witajcie miłośnicy biegania i smakowitej kuchni! Dzisiaj podrzucam Wam przepis na pyszne, zdrowe, sycące i szybkie danie, które świetnie sprawdzi się po treningu – kurczak w woku z kolorowymi warzywami – idealne połączenie smaku i prostoty przygotowania. To danie dostarcza białka, niezbędnych składników odżywczych i warzyw, które pomogą w regeneracji mięśni. składniki: przepis: Pamiętaj, że…

  • Salmorejo – chłodnik hiszpański

    Salmorejo – chłodnik hiszpański

    Salmorejo to obok gazpacho, najbardziej popularny chłodnik kuchni andaluzyjskiej. Szybki w wykonaniu, tani, zdrowy i nieziemsko smaczny! W południowej części Hiszpanii, skąd danie pochodzi, salmorejo podaje się w wersji na zimno, w towarzystwie chrupiącej, ciepłej szynki serrano i ugotowanego na twardo jajka, dzięki którym potrawa staje się treściwsza. salmorejo – przepis dojrzałe pomidory – 10…

  • Przepis na najlepsze pierogi z mięsem

    Przepis na najlepsze pierogi z mięsem

    Pierogi z mięsem to danie dość pracochłonne, dlatego też nie porywam się na nie zbyt często. Zazwyczaj stawiam na dania proste, szybkie i takie, które nie usidlą mnie na pół dni w kuchni. No cóż, tym razem uległam namowom domowników… pierogi z mięsem filet z kaczki (1 szt) mięso wołowe (ok 250 g) karkówka (ok…

  • Kurczak z rosołu

    Kurczak z rosołu

    Co zrobić z kurczakiem (lub innym mięsem), który został po ugotowaniu rosołu (lub innej zupy), a którego nikt nie chce jeść? Zamiast wyrzucać, wystarczy dodać do niego kilka magicznych składników i zrobić z niego drugie danie (…na które WSZYSCY są chętni!) kurczak z rosołu ugotowane w rosole mięso z kurczaka (indyka lub każde inne mięso…

  • Gulasz jagnięcy

    Gulasz jagnięcy

    Nigdy jeszcze nie zdarzyło się, abym podejrzanego gdzieś przepisu nie zmodyfikowała. Największym problemem jaki zauważyłam w takich „propozycjach” są przyprawy, a raczej ich brak lub ograniczanie się zaledwie do soli i pieprzu, przez co dania są po prostu nijakie i bez wyrazu. Tym razem było inaczej… Jagnięcina z Karpat, różnorodne przyprawy pochodzące ze wszystkich stron…

  • Zapiekanka z cukinii i pora

    Zapiekanka z cukinii i pora

    Zapiekanki to doskonały, sprawdzony pomysł na szybki, jednogarnkowy, sycący i niedrogi posiłek. Główną zaletą przygotowania zapiekanek jest to, że do ich przygotowania możemy wykorzystać składniki, które aktualnie mamy w lodówce, spiżarni czy szafce, szczególnie te, które są napoczęte, a na których (jak zawsze!) chętnych brak. zapiekanka z cukinii i pora cukinia (1 szt) por (1…

  • Wołowina po mongolsku

    Wołowina po mongolsku

    Kuchnia mongolska w przeciwieństwie do chińskiej jest bardzo prosta i uboga w składniki. Podstawą mongolskiej diety jest mięso zwierząt hodowlanych – przede wszystkim wołowina, konina, koźlina, baranina, mięso z jaka a także przetwory mleczne i warzywa, choć i tu także w mocno ograniczonej postaci – ziemniaki, czosnek i cebula. Ważnym elementem mongolskiej diety jest także…

  • Zielony pudding chia

    Zielony pudding chia

    Nic nie cieszy kobiety tak bardzo jak zakupy – nowa kiecka, nowe buty, torebka, błyszczyk, woda perfumowana czy… nowa książka, niekoniecznie zawsze ambitna. O tak, tego nigdy za wiele! Nowa książka, szczególnie taka, która ułatwi nam życie, przynajmniej przez kilka dni. Kilka dni bez kombinowania i zastanawiania się co by tu dziś na obiad czy…

  • Sałatka z mango, papryką i groszkiem cukrowym

    Sałatka z mango, papryką i groszkiem cukrowym

    Jedna sałatka a tyle smaków! Z jednej strony słodycz i delikatna cierpkość mango, z drugiej ostrość, kwaśność i słodkość sosu, do tego piękna gra intensywnych kolorów. Wiosna idzie, jak nic! Sałatka z mango stanowić może samodzielne danie, może być też dodatkiem do czegoś bardziej konkretnego tak jak i u nas – do cevapcici (przepis) i…

  • Faszerowana papryka

    Faszerowana papryka

    Co dziś na obiad? – faszerowana papryka z dodatkiem ryżu i aromatycznej, lekkiej, słodko-kwaśnej sałatki ze świeżych liści sałaty i szpinaku faszerowana papryka: papryka czerwona (jedno warzywo na jedną osobę) mięso mielone (500 g, u mnie mięso wołowe) czosnek (2 ząbki) czosnek granulowany – ilość wedle uznania słodka papryka w proszku – ilość wedle uznania…