kuchnia semiwegetariańska
-
Sałatka z batatem
Sałatka ze słodkim ziemniakiem, nic dodać, nić ująć tylko jeść! Zdrowo, szybko (pomijając czas pieczenia kiedy to w zasadzie w kuchni nie jestem potrzebna) i smacznie. sałatka z batatem bataty (2 średnie szt) pomidory koktajlowe (ok 10-12 szt) dymka – część zielona (porządna garść) rukola (lub tak jak w moim przypadku – roszponka) feta (ilość…
-
Kimchi – przepis na koreańską przystawkę
Kimchi to tradycyjna koreańska przystawka, będąca podstawą każdego posiłku w Korei i jednocześnie baza wielu zup, dodatek do smażonych warzyw czy ryżu. Nazwa „kimchi” pochodzi od chińskiego słowa „chimchae”, co w wolnym tłumaczeniu oznacza kiszone warzywa. Szacuje się, że w Korei zjada się jej 1,5 mln kimchi ton w ciągu roku! Kimchi uznawane jest za jedną…
-
Lato zamknięte w słoiku czyli przepis na suszone pomidory
Od kiedy tylko sięgam pamięcią, moja mama każdego roku przygotowywała przetwory na zimę. Po pierwsze dlatego, że w sklepach rzadko dostępne były takie rarytasy, po drugie dlatego, że jeśli już można je było kupić to były drogie albo nie było w czym wybierać, po trzecie dlatego, że tak robiła i moja babcia i prababcia i…
-
Sałatka z tuńczyka i czerwonej fasoli
Sałatka z tuńczyka i czerwonej fasoli to kolejna propozycja z biedronkowej gazetki z przepisami kuchni śródziemnomorskiej, którą skusiłam się zrobić. Jak dla mnie super, choć oczywiście zmieniłam sos i zamiast proponowanego sosu z oliwy, octu z białego wina i sosu piri piri zrobiłam najprostszy sos winegret, który moim skromnym zdaniem jest dużo bardziej wyrazisty i…
-
Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim
Kilkanaście minut przygotowywania, czterdzieści minut pieczenia czyli mniej niż godzina w kuchni i voila! – obiad gotowy. łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim łosoś norweski surowy (filet ok 300 g) szpinak baby (1 opak, można użyć mrożonego) czosnek (2 ząbki) masło (1 łyżka) sól i pieprz do smaku dowolna przyprawa do ryb (patrzcie na skład!)…
-
Zupa tajska curry z bobem czyli pomysł na szybki obiad
Zupa tajska curry z bobem to trochę taki most, który łączy ze sobą dwa światy – kuchnię tajską z polską. Niezwykle aromatyczne składniki, charakterystyczne dla kuchni azjatyckiej – mleko kokosowe, limonka, olej sezamowy, kolendra i imbir okazały się świetną partią dla naszego polskiego bobu, na który właśnie zaczyna się sezon. Zupa na pierwszy rzut oka…
-
Dżem z marchewki – wersja fit bez cukru
Dżem z marchewki, konfitura marchewkowa lub po prostu mus marchewkowy to od kilku dni absolutny hit w mojej kuchni. Banalnie prosty, niezwykle zdrowy i obłędnie pyszny deser! Świetnie smakuje w wersji schłodzonej, jedzony tak po prostu, łyżeczką prosto z pojemnika. Idealnie sprawdzi się także jako dodatek do naleśników i ciast, czy jako zdrowy zamiennik tradycyjnych…
-
Nugatella – domowy krem orzechowy
Nugatella to domowy, zdrowy i niezwykle prosty krem orzechowy. Bez konserwantów, bez sztucznych dodatków, bez utwardzaczy, bez całej tej tablicy Mendelejewa dostępnej w wielu produktach tego typu, od których uginają się sklepowe półki. Domowy krem to zaledwie cztery składniki: orzechy, prawdziwe kakao, mleko migdałowe i miód z pszczyńskiej pasieki. Pomysł, choć standardowo nieco przeze mnie…
-
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem w koszulce
Wiosna za oknem, wiosna w sercu i wiosna na talerzu bo jakżeby inaczej! Lekka sałata, do tego intensywny tuńczyk, chrupiący groszek cukrowy, aromatyczny winegret i jajko w koszulce – mój pomysł na wiosenne śniadanie. Dzień dobry czwartek 🙂 przepis na winegret: oliwa (6 łyżek) ocet winny (1 łyżka) musztarda (tu najlepiej sprawdza się sarepska –…
-
Ciasto z fasoli – brownie w wersji fit
Ciasto z fasoli zwane też ciastem czekoladowym lub fasolowym brownie to ostatnio bardzo popularny deser wśród fit fighterów. I nie ma się co dziwić, bo ciasto jest faktycznie świetne w smaku, szybkie w przygotowaniu i proste jak budowa cepa. Na próżno szukać w nim mąki, niezdrowy cukier zastąpiony został energetycznym bananem, który nadał ciastu słodyczy.…