Fit ciasto z orzechów w wersji wege

Inspiracją do zrobienia weekendowego ciasta do popołudniowej kawy, stała się dla mnie gazetka z przepisami kuchni śródziemnomorskiej, która wpadła mi w ręce podczas ostatnich zakupów w Biedronce. Wśród nich – ciasto z orzechów i daktyli.

No cóż… nie byłabym sobą, gdybym nie pozmieniała składników i dobrała ich pod siebie. Zwykłą mąkę pszenną zastąpiłam pełnoziarnistą, wzbogaconą o płatki owsiane, zrezygnowałam z dodania do ciasta cukru, nie dodałam też miodu a jajka zastąpiła mi aquafaba, zalewa, która pozostała mi po odsączeniu ciecierzycy z puszki, którą zużyłam do sałatki. Jednym słowem, nic się nie marnuje 🙂

Aquafaba, zwana też wegańskim białkiem to naturalny, wolny od glutenu, zamiennik białka kurzego. Chętnie wykorzystywana jest przez wegan i osoby z alergiami pokarmowymi do przygotowania deserów, w tym także bezy. U mnie w kuchni po raz pierwszy.

fit ciasto:

  • jabłka (2 szt, najlepiej twarde i kwaskowate)
  • cynamon (1 łyżeczka)
  • kardamon (1 łyżeczka)
  • płatki owsiane (3 łyżki)
  • rodzynki lub daktyle (1/2 szkl)
  • orzechy (dałam mix – włoskie, laskowe, nerkowca – w sumie 3/4 szkl)
  • mąka pszenna pełnoziarnista (niecałe 2 szkl)
  • olej (6 łyżek)
  • aquafaba z czerwonej fasoli (150 ml) lub 4 jajka w wersji niewegańskiej
  • proszek do pieczenia (2 łyżeczki)
  • słonecznik (2 łyżki)
  • pestki dyni (2 łyżki)
  • cytryna (1/2, sok)

przygotowanie:

Jabłka, obrane i starte na grubych oczkach tarki posypujemy cynamonem i kardamonem. Orzechy, płatki owsiane, rodzynki, olej i aquafabe miksujemy na jednolitą masę. Jabłka i zmiksowaną masę umieszczamy w misce, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy, przelewamy do formy do pieczenia (u mnie silikonowa o wymiarach 25 x 15 cm) i pieczemy ok 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Po upieczeniu ciasto odstawiamy do przestygnięcia a następnie skrapiamy niewielką ilością soku z cytryny i posypujemy zmiksowanymi ziarnami słonecznika i dyni.

Jeśli lubisz zdrowe przekąski, koniecznie spróbuj także ciasta z fasoli

 

 

 

Dodaj komentarz