Przed nami kilkugodzinna podróż samochodem. Jedno jest pewne, prędzej czy później trzeba będzie się zatrzymać by rozprostować nogi i … zjeść drugie śniadanie. Przygotowałam się więc na tę okoliczność i wczoraj wieczorem zrobiłam smaczną, sycąca i prostą sałatkę, która z pewnością zaspokoi nasz głód.
Sałatka z granatem, orzechami, balkonową miętą marokańską i kaszą kuskus to świetny pomysł zarówno na śniadanie, kolację, jak i posiłek do pracy czy dodatek do grillowanych potraw. Jest zdrowa, smaczna, prosta i można ją zrobić na milion różnych sposobów wymieniając poszczególne składniki.
składniki:
- 1 szkl kaszy kuskus
- 1 granat
- 1 szkl orzechów włoskich
- ser pleśniowy – niewielka ilość (można minąć)
- garść liści świeżej mięty
- 4 łyżki oliwy
- sok z 1/2 cytryny
- sól i pieprz do smaku
Kaszę zalewamy wrzątkiem, ok 2 cm powyżej poziomu kaszy, dodajemy łyżkę oliwy, mieszamy i odstawiamy na 5 minut. W międzyczasie kroimy ser, orzechy na mniejsze kawałki, wydobywamy ziarna granatu. W oddzielnej miseczce mieszamy oliwę, sok z cytryny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki łączymy, całość posypujemy listkami mięty.
Sałatka najlepiej smakuje po schłodzeniu!
Co o tym myślisz?