Sałatka ze słodkim ziemniakiem, nic dodać, nić ująć tylko jeść! Zdrowo, szybko (pomijając czas pieczenia kiedy to w zasadzie w kuchni nie jestem potrzebna) i smacznie.
sałatka z batatem
- bataty (2 średnie szt)
- pomidory koktajlowe (ok 10-12 szt)
- dymka – część zielona (porządna garść)
- rukola (lub tak jak w moim przypadku – roszponka)
- feta (ilość wedle uznania)
- oliwa (najlepiej z pierwszego tłoczenia – 2 łyżki)
- ocet winny (użyłam z szalotki – ilość wedle uznania, u mnie ok 1,5 łyżki)
- sól i pieprz do smaku (najlepiej świeżo mielony)
Umyte bataty pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez mniej więcej godzinę.
W międzyczasie w miseczce mieszamy oliwę z octem winnym, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy pokrojoną dymkę oraz pomidory koktajlowe (u mnie pokrojone na mniejsze części), całość mieszamy i odkładamy na chwilę do lodówki by smaki się przegryzły.
Kiedy bataty będą miękkie, obieramy je ze skóry, kroimy na mniejsze kawałki i układamy na rukoli (lub roszponce) rozłożonej na talerzu. Dodajemy pomidorki wraz z sosem, całość posypujemy pokruszoną fetą.
Tak przygotowana sałatka świetnie smakuje z pieczywem (np. żytnim, gruboziarnistym) delikatnie podpieczonym (przez co przyjemnie chrupiącym) w piekarniku.
Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera „5 składników”
…
Lubisz sałatki? Koniecznie zajrzyj na inne moje propozycje, może któraś z nich Cię zainspiruje
Co o tym myślisz?