dla biegacza

  • Rukola, ser pleśniowy, maliny – kolorowa i lekka sałatka na lato

    Rukola, ser pleśniowy, maliny – kolorowa i lekka sałatka na lato

    Po truskawkach przyszedł sezon na maliny. Uwielbiam ich smak, choć niekoniecznie przepadam za ziarenkami wchodzącymi między zęby. Maliny w połączeniu z rukolą, serem pleśniowym i wyrazistymi suszonymi pomidorami w zalewie dla złamania smaku, to iście wytrawna kompozycja i świetny pomysł na letnią sałatkę. Dodatek kiełków (w moim przypadku chrupiącej soczewicy), oliwy, soku z cytryny i grzanek…

  • Chłodnik litewski dobry na wszystko

    Chłodnik litewski dobry na wszystko

    Nie będę dziś skromna – robię najsmaczniejszy chłodnik litewski! Do tej pory wszystkie składniki (z wyjątkiem jogurtu/śmietany, który dodawałam na sam koniec) mieszałam ze sobą jeszcze w trakcie, gdy zupa stała na kuchence delikatnie bulgocząc. Nie dodawałam też buraków. Od niedawna robię inaczej. Botwinkę gotuję w mniejszej ilości wody, dla wzmocnienia koloru i smaku dodaję dodatkowe…

  • Waniliowa owsianka na zimno (bez gotowania) z sosem truskawkowym

    Waniliowa owsianka na zimno (bez gotowania) z sosem truskawkowym

    Kolejna owsiankowa wariacja, tym razem na zimno i podana w szklance. Chyba śmiało mogę powiedzieć, że to taki deser na śniadanie. Wanilia, którą dodałam do mleka nadała całości przyjemnego smaku. No i ten sos truskawkowy… pycha! składniki: 2 szkl mleka 1 laska wanilii 1 łyżka miodu 10 łyżek płatków owsianych 450 g jogurtu naturalnego (typ…

  • Kto zjada ostatki, ten piękny i gładki

    Kto zjada ostatki, ten piękny i gładki

    Dziś czyszczenie lodówki z tego, co zostało napoczęte, a jeszcze nie zjedzone. Nie lubię, gdy coś się marnuje, więc póki data ważności jeszcze się zgadza, a produkt nie zmienił ani zapachu ani koloru trzeba go wykorzystać. W lodówce znalazłam trochę białej fasolki szparagowej, połowę cukinii i końcówkę parmezanu. Na balkonie rozrosły się zioła, wśród nich…

  • Semiwegetariańskie grillowanie

    Semiwegetariańskie grillowanie

    Niedziela, 37°C. W głowie dziś nic innego jak tylko plaża i chłodna woda. W takie upalne dni, na dodatek w weekend większość Warszawiaków gna nad Zegrze. Jak dla mnie świetne miejscy, tyle że nie na weekend. Już sam dojazd bywa męczący, korki, korki i jeszcze raz korki. Kolejnym wyzwaniem jest znalezienie miejsca parkingowego, a jeszcze…

  • Chrupiący filet z indyka z sałatką jaglaną i bobem

    Chrupiący filet z indyka z sałatką jaglaną i bobem

    Trochę mnie tu nie było. No cóż, wakacje, dwójka dzieci w domu, którym trzeba zapewnić nieco atrakcji, do tego cała masa codziennych obowiązków. Tak mniej więcej wygląda życie większości z nas. Z treningów chwilowo musiałam zrezygnować. Znowu. Cóż, tak to bywa, gdy nie do końca słucha się rad lekarza i chce się udowodnić innym i…

  • Sezonowa pasta z bobu

    Sezonowa pasta z bobu

    Uwielbiam bób! Mogłabym go jeść niemalże w ilościach hurtowych. Najczęściej dodaję go do lekkich sałatek, dziś postanowiłam zrobić z niego pastę, a dokładniej mówiąc hummus, którego standardowo przyrządza się z ciecierzycy. Do tego garść świeżych liści mięty i melisy wprost z balkonowego ogródka, świeżutka oliwa i pyszna pasta gotowa! Idealna do pieczywa, świetnie sprawdza się…

  • „Szczęśliwi biegają ULTRA” – kilka słów o książce

    „Szczęśliwi biegają ULTRA” – kilka słów o książce

    Miłość niejedno ma imię. I o tym dziś będzie. Ona, młoda i drobna blondynka, niegdyś aktywna imprezowiczka. O bieganiu mówiła tak: „Ja?! Nigdy. Nuda! I nie dałabym rady. Chodzić po górach bardzo lubię, ale biegać? Daj spokój!…” On, szczupły, ambitny, pasjonat rajdów przygodowych. Jego żywioł to „rower, bieganie, kajak, rolki, zimą biegówki – wszystko na orientację, w…

  • Lodowo-owocowe orzeźwienie z nutką mięty

    Lodowo-owocowe orzeźwienie z nutką mięty

    Dziś przepis na warstwowy koktajl, autorstwa Doroty Melki, która zwyciężyła w konkursie „Wymyśl koktajl, wygraj Multimikser”, jaki organizowałam wraz z marką Severin. Pani Doroto, raz jeszcze gratulujemy! „Lodowo-owocowe orzeźwienie z nutką mięty” Propozycja dla 3-4 osób SKŁADNIKI: – truskawki 0,5 kg – banan 1 szt. – kiwi 3 szt. – serek homogenizowany z pokruszoną laską wanilii…

  • Wegański krupnik z kaszą jaglaną

    Wegański krupnik z kaszą jaglaną

    No cóż, krupnik to jedna z tych zup, które wyglądają nieciekawie, ale nadrabiają smakiem, szczególnie wtedy, gdy doda się do nich odpowiednich dodatków, jak choćby w moim przypadku, nieco suszonych grzybów. Przepisów na idealny krupnik jest sporo. Ja wybrałam najprostszy, gdzie bazą jest bulion bez mięsa, przygotowany jedynie z warzyw i przypraw, w tym lubczyku…