Kolejna owsiankowa wariacja, tym razem na zimno i podana w szklance. Chyba śmiało mogę powiedzieć, że to taki deser na śniadanie. Wanilia, którą dodałam do mleka nadała całości przyjemnego smaku. No i ten sos truskawkowy… pycha!
składniki:
- 2 szkl mleka
- 1 laska wanilii
- 1 łyżka miodu
- 10 łyżek płatków owsianych
- 450 g jogurtu naturalnego (typ grecki)
sos:
- 1/2 kg truskawek (lub innych owoców)
- 1 łyżka stewii
- ok 3 cm laski wanilii
przygotowanie:
Do mleka dodajemy ziarenka wanilii wraz z laską, gotujemy na małym ogniu ok 3-4 minuty. Zdejmujemy z ognia, dodajemy miód i płatki owsiane. Gdy mieszanka ostygnie, przekładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Truskawki myjemy, zdejmujemy szypułki, przekładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu ok 30 minut. W międzyczasie dodajemy stewię i wanilię. Owoce powinny się całkowicie rozgotować. Gdy ostygną miksujemy je na gęsty sos.
Do szklanki nakładamy warstwowo odciśnięte z mleka płatki owsiane, sos truskawkowy i gęsty sos (lub na odwrót, jak kto woli). Na wierzch kładziemy dowolne owoce.
Co o tym myślisz?