dieta

  • Chłodnik litewski dobry na wszystko

    Chłodnik litewski dobry na wszystko

    Nie będę dziś skromna – robię najsmaczniejszy chłodnik litewski! Do tej pory wszystkie składniki (z wyjątkiem jogurtu/śmietany, który dodawałam na sam koniec) mieszałam ze sobą jeszcze w trakcie, gdy zupa stała na kuchence delikatnie bulgocząc. Nie dodawałam też buraków. Od niedawna robię inaczej. Botwinkę gotuję w mniejszej ilości wody, dla wzmocnienia koloru i smaku dodaję dodatkowe…

  • Kto zjada ostatki, ten piękny i gładki

    Kto zjada ostatki, ten piękny i gładki

    Dziś czyszczenie lodówki z tego, co zostało napoczęte, a jeszcze nie zjedzone. Nie lubię, gdy coś się marnuje, więc póki data ważności jeszcze się zgadza, a produkt nie zmienił ani zapachu ani koloru trzeba go wykorzystać. W lodówce znalazłam trochę białej fasolki szparagowej, połowę cukinii i końcówkę parmezanu. Na balkonie rozrosły się zioła, wśród nich…

  • Chłodnik truskawkowy z papryką i świeżym ogórkiem

    Chłodnik truskawkowy z papryką i świeżym ogórkiem

    W dzieciństwie mama robiła nam czasami zupy owocowe i choć bardzo starała się je urozmaicać, ja nie byłam w stanie ich jeść. Była to chyba jedyna rzecz, której szczerze nie znosiłam. No i proszę, minęło tyle lat i dziś sama je robię. Kto by pomyślał?! W zeszłym roku, podczas solidnych upałów, kombinowałam co by tu jeść?…

  • Domowy jogurt miętowy z truskawkami, granolą i orzechami włoskimi

    Domowy jogurt miętowy z truskawkami, granolą i orzechami włoskimi

    Chciałoby się powiedzieć jak w reklamie „Kiedy dorwie Cię mały głód…” – sięgnij po jogurt. W sumie rozwiązanie banalnie proste i przyznaję, że i ja kiedyś po takie sięgałam. Problem w tym, że w nadziei, że zjemy coś zdrowego i smacznego, zazwyczaj sięgamy po jogurty „owocowe” (bo przecież owoce to samo zdrowie!?), które owocowe są…

  • Jednogarnkowa zupa z soczewicy z przyprawą korzenną i jogurtem imbirowym

    Jednogarnkowa zupa z soczewicy z przyprawą korzenną i jogurtem imbirowym

    Do niedawna moja wiedza na temat soczewicy była mniej więcej taka: warzywo strączkowe. I w zasadzie tyle, bo tyle właśnie pamiętam z lekcji biologii. W moim domu rodzinnym z potraw zawierających strączki, była: zupa fasolowa, zupa grochowa, fasolka szparagowa posypana bułką tartą i polana odrobiną masła (zresztą uwielbiana przez nas do teraz, szczególnie w upalne dni) i…

  • Marokańskie klimaty – sałatka Marrakesh

    Marokańskie klimaty – sałatka Marrakesh

    Wczoraj ciepło i słonecznie, dziś chłodno i deszczowo… Skoro pogoda za oknem byle jaka, to ja uciekam w klimaty arabskie, do Marakeszu, gdzie dziś temperatura wynosi 32°C. Na śniadanie aromatyczna, marokańska sałatka z ciecierzycy w roli głównej. Do tego ogórek, czerwona papryka, odrobina cebuli, pyszny sos i obowiązkowo świeże zioła. Do picia ciepła woda ze…

  • Konkurs – wymyśl koktajl, wygraj Multimikser

    Konkurs – wymyśl koktajl, wygraj Multimikser

    Wraz z marką Severin rozpoczęliśmy wspólny projekt poświęcony zdrowym, wiosennym koktajlom. Podczas akcji, miałam okazję testować Multimikser SM 3737. Krótki jego opis, możecie przeczytać tutaj. Niewielkie urządzenie, które w zaledwie kilka sekund (i to dosłownie!) zmiksuje nasze ulubione owoce i warzywa, tworząc tym samym zdrowy, pełen witamin koktajl lub smoothie, spisało się na medal! Dla wszystkich tych, którzy…

  • Pomidor, gruszka, ser kozi i orzechy – smaczny mix

    Pomidor, gruszka, ser kozi i orzechy – smaczny mix

    Kilka dobrych lat temu, moje wyobrażenie na temat sałatek było mniej więcej takie – warzywa, najlepiej te mrożone, bo nie trzeba ich obierać, z przypraw jedynie sól i pieprz no i obowiązkowo majonez. Dużo majonezu. Po latach takiego – dziś mogę śmiało powiedzieć – śmieciowego jedzenia, ładnie się zaokrągliłam a poziom cholesterolu poleciał sporo ponad…

  • Chia Fresca – naturalny dopalacz

    Chia Fresca – naturalny dopalacz

    Szałwia hiszpańska, zwana potocznie chia to prawdopodobnie najbardziej odżywcze ziarna na świecie. Te niepozorne, małe ziarenka są niezwykle bogatym źródłem kwasów Omega 3 i 6, antyoksydantów, błonnika oraz wapnia, żelaza, fosforu, potasu i magnezu. Chia uprawiana była już za czasów Azteków i Majów, nadal tradycyjnie używana jest w południowo-zachodniej części USA i Meksyku, gdzie stanowi główny…

  • Szakszuka czyli jajka w pikantnym pomidorowym sosie

    Szakszuka czyli jajka w pikantnym pomidorowym sosie

    Po Świętach Wielkanocnych zostało mi w lodówce trochę jajek. Aby się nie zmarnowały, pomyślałam, że zrobię szakszukę, której nie jadłam już od wieków. Szakszuka (Shakshouka, arab. شكشوكة) w dosłownym tłumaczeniu oznaczająca „wielki bałagan, jest bardzo prostą, ale niezwykle smaczną i tanią potrawą kuchni arabskiej, głównie tunezyjskiej, marokańskiej i egipskiej. Gdybym miała krótko opisać to danie, powiedziałabym, że to jajka sadzone…