Szałwia hiszpańska, zwana potocznie chia to prawdopodobnie najbardziej odżywcze ziarna na świecie. Te niepozorne, małe ziarenka są niezwykle bogatym źródłem kwasów Omega 3 i 6, antyoksydantów, błonnika oraz wapnia, żelaza, fosforu, potasu i magnezu.
Chia uprawiana była już za czasów Azteków i Majów, nadal tradycyjnie używana jest w południowo-zachodniej części USA i Meksyku, gdzie stanowi główny składnik popularnego napoju energetycznego i nawadniającego, zwanego Chia Fresca. Nasiona chia dotarły także do Europy, gdzie szybko zostały docenione przez wegan, wegetarian i diabetyków, a dzięki właściwościom hydrofilowym – wchłaniającym i zatrzymującym wodę w organizmie, często znajdują się w diecie sportowców.
składniki:
- 1 szkl wody niegazowanej lub wody kokosowej
- 1 łyżka nasion chia
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki
- 1 łyżeczka słodziku (najlepiej miód lub syrop klonowy)
Nasiona wsypujemy do szklanki (najlepiej użyć słoika z zakrętką, by móc później dokładnie wymieszać), zalewamy letnią wodą. Dodajemy sok z cytrusów i słodzik. Mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut, aż nasiona pochłonią wodę i staną się galaretowate.
Taki napój najlepiej smakuje, gdy jest schłodzony.
Co o tym myślisz?