danie semiwegetariańskie

  • Owsianka na zimno z nasionami chia i borówką

    Owsianka na zimno z nasionami chia i borówką

    Czas owsiankowy uważam za otwarty! Dziś nietypowo, bo z nasionami chia i na zimno. Do tego pół banana oraz garść świeżutkich borówek, całość delikatnie osłodzona łyżką miodu. Dzień można zaczynać! Energii powinno starczyć do kolejnego posiłku 🙂 … a wieczorkiem w planach bieganie!   składniki: 1 szkl mleka (krowie, migdałowe, sojowe lub ryżowe) 5 łyżek…

  • Orientalny obiad w 7 minut

    Orientalny obiad w 7 minut

    Dokładnie tydzień temu temperatura za oknem pokazywała 28 °C, dziś zaledwie 12. Czas zatem na rozgrzewający czosnek i imbir, tym razem w towarzystwie warzyw delikatnie podsmażonych na oleju sezamowym z dodatkiem sosu sojowego i dla wyostrzenia smaku, rybnego. Można dodać także makaron, ryżowy, sojowy, jak kto lubi. Kuchnia orientalna to świetne rozwiązanie dla tych, którzy nie…

  • Domowe Belriso

    Domowe Belriso

    W spiżarni znalazłam puszkę mleka kokosowego i otwarte opakowanie ryżu arborio, w lodówce rozpoczęty granat i mango. Wprawdzie ani mleko ani ryż tak szybko się nie zepsują, ale owoce już tak. Tym bardziej, że jutro wyjeżdżamy. Myśl Aśka, myśl… co by tu na szybko zrobić? Ryż, mleko, ryż, mleko, ryż, mleko… Egzotyczne, domowe belriso! Smaki tak…

  • Rukola, ser pleśniowy, maliny – kolorowa i lekka sałatka na lato

    Rukola, ser pleśniowy, maliny – kolorowa i lekka sałatka na lato

    Po truskawkach przyszedł sezon na maliny. Uwielbiam ich smak, choć niekoniecznie przepadam za ziarenkami wchodzącymi między zęby. Maliny w połączeniu z rukolą, serem pleśniowym i wyrazistymi suszonymi pomidorami w zalewie dla złamania smaku, to iście wytrawna kompozycja i świetny pomysł na letnią sałatkę. Dodatek kiełków (w moim przypadku chrupiącej soczewicy), oliwy, soku z cytryny i grzanek…

  • Waniliowa owsianka na zimno (bez gotowania) z sosem truskawkowym

    Waniliowa owsianka na zimno (bez gotowania) z sosem truskawkowym

    Kolejna owsiankowa wariacja, tym razem na zimno i podana w szklance. Chyba śmiało mogę powiedzieć, że to taki deser na śniadanie. Wanilia, którą dodałam do mleka nadała całości przyjemnego smaku. No i ten sos truskawkowy… pycha! składniki: 2 szkl mleka 1 laska wanilii 1 łyżka miodu 10 łyżek płatków owsianych 450 g jogurtu naturalnego (typ…

  • Kto zjada ostatki, ten piękny i gładki

    Kto zjada ostatki, ten piękny i gładki

    Dziś czyszczenie lodówki z tego, co zostało napoczęte, a jeszcze nie zjedzone. Nie lubię, gdy coś się marnuje, więc póki data ważności jeszcze się zgadza, a produkt nie zmienił ani zapachu ani koloru trzeba go wykorzystać. W lodówce znalazłam trochę białej fasolki szparagowej, połowę cukinii i końcówkę parmezanu. Na balkonie rozrosły się zioła, wśród nich…

  • Semiwegetariańskie grillowanie

    Semiwegetariańskie grillowanie

    Niedziela, 37°C. W głowie dziś nic innego jak tylko plaża i chłodna woda. W takie upalne dni, na dodatek w weekend większość Warszawiaków gna nad Zegrze. Jak dla mnie świetne miejscy, tyle że nie na weekend. Już sam dojazd bywa męczący, korki, korki i jeszcze raz korki. Kolejnym wyzwaniem jest znalezienie miejsca parkingowego, a jeszcze…

  • Proste i smaczne danie jednogarnkowe – warzywa skropione cytryną z makaronem ryżowym

    Proste i smaczne danie jednogarnkowe – warzywa skropione cytryną z makaronem ryżowym

    Przez ostatnie dni jadaliśmy niemalże non stop schłodzone owoce, szczególnie arbuzy. W takie upały, po prostu nikt nie miał ochoty na nic innego. Dziś upały nieco odpuściły, można więc było postać chwilę w kuchni, zrobić smaczny i bardziej treściwy posiłek. W ruch poszły świeże warzywa, nieco zeszklone na oleju kokosowym, który przez wysokie temperatury zmienił stan…

  • Lodowo-owocowe orzeźwienie z nutką mięty

    Lodowo-owocowe orzeźwienie z nutką mięty

    Dziś przepis na warstwowy koktajl, autorstwa Doroty Melki, która zwyciężyła w konkursie „Wymyśl koktajl, wygraj Multimikser”, jaki organizowałam wraz z marką Severin. Pani Doroto, raz jeszcze gratulujemy! „Lodowo-owocowe orzeźwienie z nutką mięty” Propozycja dla 3-4 osób SKŁADNIKI: – truskawki 0,5 kg – banan 1 szt. – kiwi 3 szt. – serek homogenizowany z pokruszoną laską wanilii…

  • Wegański krupnik z kaszą jaglaną

    Wegański krupnik z kaszą jaglaną

    No cóż, krupnik to jedna z tych zup, które wyglądają nieciekawie, ale nadrabiają smakiem, szczególnie wtedy, gdy doda się do nich odpowiednich dodatków, jak choćby w moim przypadku, nieco suszonych grzybów. Przepisów na idealny krupnik jest sporo. Ja wybrałam najprostszy, gdzie bazą jest bulion bez mięsa, przygotowany jedynie z warzyw i przypraw, w tym lubczyku…