pomysł na kolację
-

Wietnamska kaczka w pomarańczach i imbirze – Vit nau cam
Kaczka. Ostatni raz jadłam ją ponad rok temu, choć w nieco innej wersji. Tym razem azjatycko, rozgrzewająco, według przepisu Rick’a Stein’a, który inspiracji kulinarnych szuka, podróżując po świecie. Przepis na „Vit nau cam” bo taka jest oryginalna nazwa kaczki w pomarańczach, pochodzi z jego wyprawy na Daleki Wschód, gdzie szuka autentycznych smaków, jakie znaleźć można…
-

Ziemniaczana sałatka z suszonymi pomidorami
Spotkania z Jolą i Andrzejem, od początku ich poznania, sprawiają mi zawsze taką samą przyjemność. Wspólne niekończące się tematy, podobne zainteresowania i miłość do gotowania sprawiają, że nasze spotkania za każdym razem przemieniają się w prawdziwą ucztę. Raj dla ucha, raj dla podniebienia i to już od tylu lat. Raz gotują oni, raz my, jeszcze…
-

Caesar salad czyli sałatka Cezar – wersja bezmięsna
Kto tak naprawdę jest twórcą słynnej sałatki cesarskiej, znanej też pod nazwą cezar? Tego do końca nie wiadomo. W przeróżnych publikacjach najczęściej pojawia się nazwisko Caesara Cardiniego. Cardini, Włoch z pochodzenia i szef kuchni w swojej własnej restauracji mieszczącej się w Tijuanie, pewnego dnia, kiedy skończyły się składniki w spiżarni, nie chcąc zawieść swoich gości…
-

Aromatyczne krewetki z makaronem ryżowym
Śniły mi się dzisiaj wakacje i nasz tegoroczny pobyt na Lazurowym Wybrzeżu. Ogromny, okrągły stół przykryty białym obrusem, a na nim kolorowe talerze, miski i miseczki wypełnione przeróżnymi potrawami z krewetek. Oczywiście tak było tylko we śnie. Wprawdzie faktycznie krewetki jedliśmy, ale nie w takich ilościach, mimo iż ich ceny były baaaaardzo kuszące i duuuuuuużo…
-

Kokosowa owsianka z aromatyczną pomarańczą
Środa. Ku mojemu przerażeniu o 6:30 za oknem było -5 stopni. Kilka godzin później niewiele lepiej, -3 mimo iż słońce świeci jak oszalałe. No nic, oznacza to tylko jedno, zima nadchodzi. Czas zatem na bardziej rozgrzewające jedzenie. Dzień zaczęłam od kokosowej owsianki, którą przygotowałam wczoraj, przed pójściem spać. Przygotowałam to chyba nawet za dużo powiedziane,…
-

Sałatka z quinoa, rukoli i batatów
Nowy tydzień, nowe wyzwania, nowe pomysły, także te kulinarne! Jak to po weekendzie bywa czas na małe porządki w spiżarni i lodówce. Otwarte opakowanie komosy ryżowej (moje ostatnie odkrycie), z której kilka dni temu robiłam danie meksykańskie (przepis) zachęciło mnie do zrobienia czegoś smacznego, koniecznie lekkiego. Do tego rozpoczęta rukola i batat oraz jabłko prosto…
-

Makaron z kurkami w ziołach
Sezon na grzyby w pełni. Podobno. Podobno, bo nam mimo trzech wyjazdów w sprawdzone miejsca, nie udało się znaleźć ani jednego grzyba! (co w latach ubiegłych nigdy się to nie zdarzyło!), Znajomi za to chwalą się swoimi pełnymi koszami, co by oznaczało, że jednak grzyby są, tylko my za późno wstajemy 🙂 No nic, do…
-

Thank God It’s Friday … i twaróg z ziołami
Thank God It’s Friday! Tyle w temacie. Za oknem szaro, buro i ponuro, a u mnie od rana kolory. Twarożek z jogurtem naturalnym, do tego zielona dymka, przepyszne, aromatyczne zioła prowansalskie przywiezione z Francji (jeśli ktoś, kiedyś będzie, polecam zaopatrzyć się w sporych ilościach, bo ich smak i aromat nie mają sobie równych!), sól i…
-

Domowe pesto z brokuła
Pesto z bazylii zna niemal każdy. Niezwykle prosty, bardzo zdrowy i nieziemsko smaczny dodatek do makaronów czy kanapek (świetne zamiast masła!). Gotowy produkt można kupić niemal w każdym sklepie spożywczym, ale można zrobić je samemu w domu i to wcale nie posiadając większych zdolności kulinarnych. Dobre pesto może powstać niemal z każdego warzywa, dziś padło na brokuły. składniki:…
-

Krewetki po tajsku z rukolą
Zdecydowanie nie była to miłość od pierwszego wejrzenia. Małe, średnie lub duże zawiniątka, na dodatek dziwnie różowe lub szare. No i jeszcze te oczy i wąsiska u większych osobników… Jak tu się zachwycać czymś tak dziwnym, skręconym i na dodatek nie tanim? Szaleństwo! Miałam wtedy jednak kilkanaście lat i za nic w świecie nikt nie był…
