kuchnia wegetariańska
-

Kokosowa owsianka z aromatyczną pomarańczą
Środa. Ku mojemu przerażeniu o 6:30 za oknem było -5 stopni. Kilka godzin później niewiele lepiej, -3 mimo iż słońce świeci jak oszalałe. No nic, oznacza to tylko jedno, zima nadchodzi. Czas zatem na bardziej rozgrzewające jedzenie. Dzień zaczęłam od kokosowej owsianki, którą przygotowałam wczoraj, przed pójściem spać. Przygotowałam to chyba nawet za dużo powiedziane,…
-

Makaron z domowym pesto z rukoli
Pesto z rukoli to alternatywa do klasycznego pesto, którego głównym składnikiem jest bazylia. Rukolowa wersja jest równie intensywnie zielona co bazyliowa, ale ma nieco inny smak. Orzechy pinii, które są niestety bardzo drogie zastąpiłam tańszymi migdałami, choć można pokusić się także o słonecznik czy pestki dyni. Sposób przygotowania domowego pesto jest bardzo prosty, wystarczą dobrej…
-

Porzeczkowy koktajl na mleku migdałowym
Jak to dobrze, że mam tak pojemną zamrażalkę! Nie ma nic przyjemniejszego niż w sezonie jesienno-zimowym cieszyć się smakiem letnich rarytyasów. Czarne porzeczki zebrane z działki rodziców nie mają w sobie równych. Koktajle warzywne lub warzywno-owocowe zazwyczaj robię na bazie wody lub soku ze świeżo wyciśniętych cytrusów. Koktajle owocowe na bazie soku, wody lub jogurtu…
-

Daktylowy brownie
Daktylowy brownie, to jedno z tych ciast, po których nikt z nas nie powinien mieć wyrzutów sumienia. Badania naukowe dowiodły, że gorzka czekolada (ta, która zawiera powyżej 70% kakao), główny składnik browniesa, jest nie tylko smaczna, ale także i zdrowa! Poprawia nastrój, wykazuje właściwości antynowotworowe, obniża ryzyko zawałów serca i udarów mózgu, poprawia pamięć. Cukier, dodawany…
-

Sałatka z quinoa, rukoli i batatów
Nowy tydzień, nowe wyzwania, nowe pomysły, także te kulinarne! Jak to po weekendzie bywa czas na małe porządki w spiżarni i lodówce. Otwarte opakowanie komosy ryżowej (moje ostatnie odkrycie), z której kilka dni temu robiłam danie meksykańskie (przepis) zachęciło mnie do zrobienia czegoś smacznego, koniecznie lekkiego. Do tego rozpoczęta rukola i batat oraz jabłko prosto…
-

Quinoa po meksykańsku
Quinoa zwana też komosą ryżową lub ryżem peruwiańskim, to święte zboże Inków. Konkwistadorzy z Hiszpanii wprowadzili jednak europejskie gatunki zbóż takie jak pszenicę i jęczmień, przez co komosa nie była już tak popularna. Do łask powróciła ponownie w latach 80, obecnie przeżywa swój renesans. Jej lekko orzechowy smak świetnie komponuje się z wieloma daniami takimi…
-

Makaron z kurkami w ziołach
Sezon na grzyby w pełni. Podobno. Podobno, bo nam mimo trzech wyjazdów w sprawdzone miejsca, nie udało się znaleźć ani jednego grzyba! (co w latach ubiegłych nigdy się to nie zdarzyło!), Znajomi za to chwalą się swoimi pełnymi koszami, co by oznaczało, że jednak grzyby są, tylko my za późno wstajemy 🙂 No nic, do…
-

Dynia i cukinia w kardamonie z kaszą jaglaną
Dyniowy szał trwa i nie mam tu wcale na myśli pomarańczowych lampionów. Dynia to jedna z najbardziej popularnych roślin uprawnych, hodowanych na całym świecie. W Polsce dostępna jest zazwyczaj od września do końca stycznia. Występuje w wielu odmianach, a do najbardziej popularnych należą: hokkaido, nelson, lunga i makaronowa. Różnią się one od siebie zarówno kształtem,…
-

Zielone koktajle – szybkie, smaczne i proste
Zielone koktajle podbiły świat! Polecają je dietetycy, piją je celebryci i fani zdrowego odżywiania. Piją je także dzieci. I nie ma się co temu dziwić. Zmiksowane warzywa i/lub owce to smaczny i prosty sposób na dostarczenie organizmowi porządnej dawki witamin i składników mineralnych i to w najlepszej postaci, z surowych produktów. Sposób przyrządzenia koktajlu jest banalnie prosty,…
-

Thank God It’s Friday … i twaróg z ziołami
Thank God It’s Friday! Tyle w temacie. Za oknem szaro, buro i ponuro, a u mnie od rana kolory. Twarożek z jogurtem naturalnym, do tego zielona dymka, przepyszne, aromatyczne zioła prowansalskie przywiezione z Francji (jeśli ktoś, kiedyś będzie, polecam zaopatrzyć się w sporych ilościach, bo ich smak i aromat nie mają sobie równych!), sól i…
