Kolacja

  • Makaron z kurczakiem, cukinią i masłem orzechowym

    Makaron z kurczakiem, cukinią i masłem orzechowym

    Okazuje się, że makaron, który tak często i chętnie gości na stołach wielu Europejczyków, w niektórych krajach, spożywany jest od wielkiego dzwonu. I tak na przykład w Chinach, makaron, który jest symbolem długiego życia jadany jest podczas wielkich uroczystości takich jak urodziny czy obchody Nowego Roku. Kilka dni temu będąc w sklepie na zakupach, zajrzałam na…

  • Chińskie pierożki Jiaozi

    Chińskie pierożki Jiaozi

    Wczoraj, w drodze do domu zahaczyłam o dumplings bar pod nazwą „To Tu”. Wypatrzyłam go już jakiś czas temu, jednak zawsze „coś” stawało na przeszkodzie, by wejść do środka, zamówić i ze spokojem zjeść. Tym razem nie musiałam nigdzie gnać, więc skorzystałam z okazji, by skosztować nowych smaków. Mała, choć bardzo przyjemnie urządzona budka to…

  • Fasolka szparagowa z bazarku

    Fasolka szparagowa z bazarku

    Wracając dziś do domu, wstąpiłam na bazarek. Wśród tych wszystkich, sezonowo pojawiających się warzyw wypatrzyłam fasolkę szparagową. Wow! Wiedziałam już, że będzie to idealne danie na dziś, bo w pośpiechu nie zdążyłam niczego na obiad przygotować, a ostatnio jadłam ją z rok temu (mam tu na myśli fasolkę świeżą, a nie mrożoną). Przeżyłam lekki szok,…

  • Meksykańska uczta – fajita z tuńczykiem

    Meksykańska uczta – fajita z tuńczykiem

    Danie z tych czasochłonnych, ale za to mega pysznych. Tak naprawdę, najwięcej roboty jest z sałatką zwaną farszem, ewentualnie z guacamole czy salsą, jeśli zdecydujecie się robić je sami od podstaw. Można oczywiście iść na łatwiznę i kupić gotowce, ale nie będzie to już to samo. Cała reszta zajmie już tylko chwilkę. Fajita gości w…

  • Rozgrzewająca potrawka tajska – czerwone curry bez curry

    Rozgrzewająca potrawka tajska – czerwone curry bez curry

    Echhhhhhh… majowa pogoda coś w tym roku nas nie rozpieszcza. Niby słońce świeci a jednak jest chłodno. Jak nie słońce i wiatr, to deszcz i burza. Nie jestem marudna, po prostu jestem ciepłolubna 😉 By porządnie się rozgrzać, zrobiłam dziś tajską potrawkę.  Nieskomplikowane i szybkie danie z ostrym kopem, to zdecydowanie coś, czego mi było trzeba… a wieczorkiem…

  • Jajko w awokado

    Jajko w awokado

    Dziś miałam ochotę na jajko, a że zostało mi w domu także awokado, postanowiłam zrobić i z niego pożytek. I tak oto powstało ciekawe, ale i bardzo smaczne śniadanie. Do przegryzienia kawałek bagietki z masłem czosnkowym i herbata z miodem i cytryną. Z kawy na jakiś czas rezygnuję! Pieczywa białego nie jadam, zastępuje go najczęściej żytnim…

  • Carbonara czyli odrobina węglowodanów przed jutrzejszą sztafetą

    Carbonara czyli odrobina węglowodanów przed jutrzejszą sztafetą

    Już jutro czeka mnie kolejne biegowe wyzwanie, sztafeta maratońska Accreo EKIDEN , dlatego też już dziś odrobina węglowodanów w postaci makaronu Carbonara. Przepis znalazłam na stronie kuchnialidla.pl i odrobinę go zmodyfikowałam. Jak to w przypadku makaronów bywa, przygotowanie dania nie jest czasochłonne. Ciężko też sprawić, żeby makaronowa potrawa nie wyszła, no chyba, że totalnie go…

  • Gruszkowa przekąska z boczkiem, serem kozim i śliwką

    Gruszkowa przekąska z boczkiem, serem kozim i śliwką

    Coś bym zjadła, coś bym zjadła… (wersja męska – coś bym zjadł, coś bym zjadł…  😉 ) znacie to? No i cóż wtedy? No oczywiście, kierunek lodówka! Najgorsze co może być, to właśnie takie podjadanie. Kawałek szyneczki, kawałek sera, co gorsza kawałek czekoladki, kawałek ciasta, czasami (niestety rzadziej) jakiś owoc czy warzywo do chrupania, właściwie nic, czym…

  • Koktajl truskawkowy ze świeżą miętą i stewią

    Koktajl truskawkowy ze świeżą miętą i stewią

    Dziś, na bazie jogurtu naturalnego i truskawek zrobiłam mega szybki, mega smaczny i mega zdrowy koktajl. Póki co zadowolić się musiałam truskawkami mrożonymi, bo te które już można kupić jako świeże i z polskiej plantacji (czyt. spod folii) zupełnie nie mają smaku. Wykorzystałam za to świeżą, porządną miętę pieprzową oraz stewię wprost z mojego balkonowego…

  • Polskie szparagi po francusku

    Polskie szparagi po francusku

    Sezon szparagowy w Polsce trwa zazwyczaj od połowy kwietnia do połowy czerwca, a więc wcale nie tak długo. Trzeba więc korzystać, póki są! Do tej pory najlepsze szparagi jadłam będąc w Berlinie. Niemieckie szparagi różnią się od tych naszych. Co tu dużo mówić, po prostu jak większość niemieckich produktów są lepszej jakości 😉 Są grubsze, smaczniejsze…