Fasolka szparagowa z bazarku

Wracając dziś do domu, wstąpiłam na bazarek. Wśród tych wszystkich, sezonowo pojawiających się warzyw wypatrzyłam fasolkę szparagową. Wow! Wiedziałam już, że będzie to idealne danie na dziś, bo w pośpiechu nie zdążyłam niczego na obiad przygotować, a ostatnio jadłam ją z rok temu (mam tu na myśli fasolkę świeżą, a nie mrożoną). Przeżyłam lekki szok, kiedy spojrzałam na cenę … 30 zł/kg!!!!!!!!! 14 zeta za szparagi uważałam za lekkie przegięcie, ale 30 za fasolkę? To już rozbój w biały dzień! No nic, kupiłam chociaż trochę. Na porządne najedzenie się fasolką przyjdzie mi poczekać, kiedy ceny spadną, w końcu sezon dopiero się zaczął 🙂

potrzebne składniki:

  • fasolka szparagowa
  • masło
  • bułka tarta

Fasolkę pozbawiamy końcówek (używam do tego nożyczek) i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy, przekładamy na talerz, posypujemy bułką tartą i stopionym masłem.

Jak dla mnie, idealne danie na upalne dni.

Smacznego!

Komentarze

Jedna odpowiedź do „Fasolka szparagowa z bazarku”

  1. Awatar KasiaMN
    KasiaMN

    Ja ją zjadam z jajkiem sadzonym z piekarnika ;-)

Co o tym myślisz?