dla biegacza

  • Vichyssoise – klasyczny chłodnik z porów

    Vichyssoise – klasyczny chłodnik z porów

    Pochodzenie zupy Vichyssoise budzi wątpliwości. Jedni uważają, że pochodzi ona z Francji, inni, że ze Stanów Zjednoczonych, a jeszcze inni, że stworzył ją w USA francuski kucharz Louis Diat. Jedno jest pewne, Vichyssoise jest to zupa o konsystencji kremu, przyrządzona z białej części pora, cebuli, ziemniaków, bulionu drobiowego i odrobiny śmietany, najczęściej serwowana na zimno, dlatego…

  • Jabłko, gruszka i pietruszka – mix & go

    Jabłko, gruszka i pietruszka – mix & go

    Dzięki uprzejmości firmy Severin, mam okazję testować stojący blender kielichowy, który wyposażony w kilka innowacyjnych funkcji, nazwany został przez producenta Multimikserem (model SM 3737). Podstawa miksera wykonana ze szczotkowanej stali nierdzewnej, wyposażona jest w silnik o mocy 500 wat. Szczerze mówiąc miałam wątpliwości, czy taka moc będzie wystarczająca, by dokładnie zmiksować owoce, twardsze warzywa, a nawet bakalie,…

  • Wiosenna sałatka z kuskusem, bobem i rzodkiewką – idealna do grillowanych potraw

    Wiosenna sałatka z kuskusem, bobem i rzodkiewką – idealna do grillowanych potraw

    W zeszłym roku, metodą eksperymentalną zrobiłam sałatkę, która stała się w moim domu totalnym hitem. Postawiona na stole, znikała w oka mgnieniu, rozpieszczając podniebienia i domowników i gości. Prosta, szybka i zdrowa sałatka z kaszą jaglaną i bobem (przepis) okazała się być rewelacyjnym dodatkiem do potraw z grilla, ale także pysznym posiłkiem zarówno na śniadanie…

  • Szaszłyki i słynna niemiecka Kartoffelsalat

    Szaszłyki i słynna niemiecka Kartoffelsalat

    Wczorajsza kapryśna pogoda sprawiła, że zamiast cieszyć się smakiem grillowanych na dworze, lekko odymionych szaszłyków, musiałam zadowolić się grillowaniem w piekarniku. No cóż, jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma 🙂 Tak czy siak, szaszłyki były. Jedne w wersji mięsno-warzywnej, drugie wegetariańskie. Do grillowanych potraw świetnie pasuje słynna niemiecka, lekko…

  • Botwinka – pyszna zupa z młodych buraczków

    Botwinka – pyszna zupa z młodych buraczków

    W końcu się doczekałam! Botwinka w sklepach już dostępna! Zdrowa, smaczna, tania i szybka w przygotowaniu zupa, która smakuje zarówno w wersji na zimno jak i na ciepło. Podawać ją można niemal ze wszystkim, ze świeżym koperkiem, natką pietruszki, serem kozim, fetą, prażonym słonecznikiem lub dynią. W zeszłym roku bardzo często robiłam ją z rzodkiewką,…

  • Soczewica i batat – a to ci pasztet!

    Soczewica i batat – a to ci pasztet!

    Nieco soczewicy, do tego lekko słodkawy batat, aromatyczne przyprawy i wyszedł z tego pasztet, którym na śniadanie zajadała się dziś cała moja rodzina. I kto by pomyślał? – pasztet bez grama mięsa, który smakuje mięsożercom! Do tego ulubione dodatki takie jak pomidorki koktajlowe, paseczki czerwonej papryki, ogórki świeże lub kiszone, kapary i wyszły z tego kanapki…

  • Chia Fresca – naturalny dopalacz

    Chia Fresca – naturalny dopalacz

    Szałwia hiszpańska, zwana potocznie chia to prawdopodobnie najbardziej odżywcze ziarna na świecie. Te niepozorne, małe ziarenka są niezwykle bogatym źródłem kwasów Omega 3 i 6, antyoksydantów, błonnika oraz wapnia, żelaza, fosforu, potasu i magnezu. Chia uprawiana była już za czasów Azteków i Majów, nadal tradycyjnie używana jest w południowo-zachodniej części USA i Meksyku, gdzie stanowi główny…

  • Gulasz z papryką, pieczarkami i koprem włoskim

    Gulasz z papryką, pieczarkami i koprem włoskim

    Godzina intensywnych zajęć na siłowni, następnie ponad cztery godziny wiosennych prac ogródkowych i jeszcze dwie godziny spaceru z rodzinką. Należy się porządny obiad! Dziś gulasz z pęczakiem gotowany na dwa garnki. Jeden wegetariański dla mnie, drugi z mięsem wołowym dla pozostałych domowników. składniki: 3/4 kg wołowiny (użyłam pręgi wołowej, można także zamienić na wieprzowinę) –…

  • Szakszuka czyli jajka w pikantnym pomidorowym sosie

    Szakszuka czyli jajka w pikantnym pomidorowym sosie

    Po Świętach Wielkanocnych zostało mi w lodówce trochę jajek. Aby się nie zmarnowały, pomyślałam, że zrobię szakszukę, której nie jadłam już od wieków. Szakszuka (Shakshouka, arab. شكشوكة) w dosłownym tłumaczeniu oznaczająca „wielki bałagan, jest bardzo prostą, ale niezwykle smaczną i tanią potrawą kuchni arabskiej, głównie tunezyjskiej, marokańskiej i egipskiej. Gdybym miała krótko opisać to danie, powiedziałabym, że to jajka sadzone…

  • Przepis na najlepszy polski żurek

    Przepis na najlepszy polski żurek

    Nie ma świąt Wielkanocnych bez prawdziwego, polskiego żurku! Dobry żurek, to dobrej jakości wędzone mięso i dobrej jakości zakwas. Zakwas kilka razy próbowałam robić sama w domu, jednak nigdy nie wyszedł mi taki, jaki chciałam, dlatego też kupuję gotowca. Jeśli podobnie jak ja chcecie ułatwić sobie życie, wybierajcie droższe zakwasy. Ich koszt to ok 4-6 zł…