W zeszłym roku, metodą eksperymentalną zrobiłam sałatkę, która stała się w moim domu totalnym hitem. Postawiona na stole, znikała w oka mgnieniu, rozpieszczając podniebienia i domowników i gości. Prosta, szybka i zdrowa sałatka z kaszą jaglaną i bobem (przepis) okazała się być rewelacyjnym dodatkiem do potraw z grilla, ale także pysznym posiłkiem zarówno na śniadanie jak i na kolację.
Dziś postanowiłam zrobić ją ponownie, choć w nieco zmienionej wersji. Zamiast kaszy jaglanej użyłam kaszy kuskus, a zamiast owoców dodałam rzodkiewki. Z miseczki zniknęła bardzo szybko, więc albo wszystkim smakowała, albo wszyscy byli bardzo głodni 😉
składniki:
- 1 szkl kaszy kuskus
- 2 szkl bulionu warzywnego (lub wody)
- 450 g bobu
- 100 g fety
- 6 rzodkiewek
sos:
- 6 łyżek oliwy
- 3 łyżki wody
- 1/2 cytryny
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- sól i pieprz do smaku
Kaszę wsypujemy do miseczki i zalewamy gorącym bulionem. Odstawiamy na kilka minut, aż kasza wchłonie bulion i ostygnie.
Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu obieramy z łupinek.
Do ostudzonej kaszy kuskus dodajemy ugotowany i obrany bób, pokrojoną fetę i pokrojoną rzodkiewkę. Całość polewamy sosem.
Smacznego!
Co o tym myślisz?