danie wegetariańskie

  • Salate de lentilles et fromage de chèvre, czyli sałatka z soczewicą i serem kozim

    Salate de lentilles et fromage de chèvre, czyli sałatka z soczewicą i serem kozim

    Całkiem niedawno wpadła mi w ręce gazetka z Biedronki, w której oprócz standardowej reklamy, znalazło się kilka przepisów kuchni francuskiej. Wszelakie gazetki i książki kulinarne uwielbiam i choć nie zdarzyło się jeszcze, by podpasowały mi wszystkie propozycje, to zawsze wśród nich znajdzie się coś, co po prostu muszę zrobić! Tym razem, tym „cosiem” okazała się…

  • Koktajl karaibski

    Koktajl karaibski

    Od dłuższego czasu, punkt 12 każdego dnia piję koktajl. Za każdym razem inny, w zależności od tego, co akurat mam pod ręką – świeże warzywa, owoce, suszone owoce, nasiona i pestki, orzechy, migdały. Owe koktajle traktuję jako drugie śniadanie, dodatkową porcję witamin i składników mineralnych, a tego nigdy za wiele. Dziś koktajl karaibski. Chude mleko…

  • Domowy jogurt miętowy z truskawkami, granolą i orzechami włoskimi

    Domowy jogurt miętowy z truskawkami, granolą i orzechami włoskimi

    Chciałoby się powiedzieć jak w reklamie „Kiedy dorwie Cię mały głód…” – sięgnij po jogurt. W sumie rozwiązanie banalnie proste i przyznaję, że i ja kiedyś po takie sięgałam. Problem w tym, że w nadziei, że zjemy coś zdrowego i smacznego, zazwyczaj sięgamy po jogurty „owocowe” (bo przecież owoce to samo zdrowie!?), które owocowe są…

  • Jednogarnkowa zupa z soczewicy z przyprawą korzenną i jogurtem imbirowym

    Jednogarnkowa zupa z soczewicy z przyprawą korzenną i jogurtem imbirowym

    Do niedawna moja wiedza na temat soczewicy była mniej więcej taka: warzywo strączkowe. I w zasadzie tyle, bo tyle właśnie pamiętam z lekcji biologii. W moim domu rodzinnym z potraw zawierających strączki, była: zupa fasolowa, zupa grochowa, fasolka szparagowa posypana bułką tartą i polana odrobiną masła (zresztą uwielbiana przez nas do teraz, szczególnie w upalne dni) i…

  • Marokańskie klimaty – sałatka Marrakesh

    Marokańskie klimaty – sałatka Marrakesh

    Wczoraj ciepło i słonecznie, dziś chłodno i deszczowo… Skoro pogoda za oknem byle jaka, to ja uciekam w klimaty arabskie, do Marakeszu, gdzie dziś temperatura wynosi 32°C. Na śniadanie aromatyczna, marokańska sałatka z ciecierzycy w roli głównej. Do tego ogórek, czerwona papryka, odrobina cebuli, pyszny sos i obowiązkowo świeże zioła. Do picia ciepła woda ze…

  • Włoskie Minestrone – pomysł na szybki i pożywny obiad

    Włoskie Minestrone – pomysł na szybki i pożywny obiad

    Minetrone, to popularna we Włoszech gęsta zupa, przyrządzana ze świeżych, sezonowych warzyw. Co ciekawe, na minestrone nie ma jednego, konkretnego przepisu. Mówi się, że jest ich tyle, ile jest regionów w słonecznej Italii. I coś w tym jest, bo co przepis, to inne składniki i nieco inny sposób przyrządzania. We wszystkich jednak przepisach znajduje się informacja,…

  • Różowy hummus

    Różowy hummus

    Hummus to jedno z najpopularniejszych dań kuchni arabskiej, wywodzące się z Libanu. Według legendy, jak mówi wikipedia, hummus wymyślony został przez sułtana Saladyna, w czasach wypraw krzyżowych. Jak było tak naprawdę? Tego nie wiemy. Jedno jest pewne – dziś potrawa ta znana jest na całym świecie, szczególnie rozpowszechniona wśród wegan i wegetarian. Pasta z ciecierzycy, zwanej grochem…

  • Pomidor, gruszka, ser kozi i orzechy – smaczny mix

    Pomidor, gruszka, ser kozi i orzechy – smaczny mix

    Kilka dobrych lat temu, moje wyobrażenie na temat sałatek było mniej więcej takie – warzywa, najlepiej te mrożone, bo nie trzeba ich obierać, z przypraw jedynie sól i pieprz no i obowiązkowo majonez. Dużo majonezu. Po latach takiego – dziś mogę śmiało powiedzieć – śmieciowego jedzenia, ładnie się zaokrągliłam a poziom cholesterolu poleciał sporo ponad…

  • Vichyssoise – klasyczny chłodnik z porów

    Vichyssoise – klasyczny chłodnik z porów

    Pochodzenie zupy Vichyssoise budzi wątpliwości. Jedni uważają, że pochodzi ona z Francji, inni, że ze Stanów Zjednoczonych, a jeszcze inni, że stworzył ją w USA francuski kucharz Louis Diat. Jedno jest pewne, Vichyssoise jest to zupa o konsystencji kremu, przyrządzona z białej części pora, cebuli, ziemniaków, bulionu drobiowego i odrobiny śmietany, najczęściej serwowana na zimno, dlatego…

  • Jabłko, gruszka i pietruszka – mix & go

    Jabłko, gruszka i pietruszka – mix & go

    Dzięki uprzejmości firmy Severin, mam okazję testować stojący blender kielichowy, który wyposażony w kilka innowacyjnych funkcji, nazwany został przez producenta Multimikserem (model SM 3737). Podstawa miksera wykonana ze szczotkowanej stali nierdzewnej, wyposażona jest w silnik o mocy 500 wat. Szczerze mówiąc miałam wątpliwości, czy taka moc będzie wystarczająca, by dokładnie zmiksować owoce, twardsze warzywa, a nawet bakalie,…