Kurczak z rosołu

Co zrobić z kurczakiem (lub innym mięsem), który został po ugotowaniu rosołu (lub innej zupy), a którego nikt nie chce jeść? Zamiast wyrzucać, wystarczy dodać do niego kilka magicznych składników i zrobić z niego drugie danie (…na które WSZYSCY są chętni!)

kurczak z rosołu

  • ugotowane w rosole mięso z kurczaka (indyka lub każde inne mięso z zupy)

marynata:

  • olej rzepakowy (2 łyżki)
  • olej sezamowy (1 łyżka)
  • sos rybny (1 łyżka)
  • sos sojowy (1 łyżeczka) lub sól do smaku
  • świeży imbir (ok 3 cm)
  • czosnek (2 ząbki)
  • papryczka chili (ilość wedle uznania)

W miseczce przygotowujemy marynatę – olej rzepakowy łączymy z olejem sezamowym, dodajemy sos rybny, sos sojowy, posiekaną: papryczkę chili, imbir oraz czosnek. Całość mieszamy. Do marynaty dokładamy kawałki ugotowanego w rosole mięsa z kurczaka, ponownie mieszamy.

Miseczkę odkładamy na kilka minut, by smaki nieco się przegryzły.

Tak przygotowane mięso podajemy na przykład z ryżem i fasolką szparagową po wietnamsku (przepis). Można użyć go także do lekkiej sałatki, która na pewno świetnie sprawdzi się jako danie lunchowe w pracy.

Kilka innych pomysłów na dania z kurczakiem znajdziecie tutaj

Jedno przemyślenie o “Kurczak z rosołu

Dodaj komentarz