przepisy kulinarne
-
Przepis na najlepsze pierogi z mięsem
Pierogi z mięsem to danie dość pracochłonne, dlatego też nie porywam się na nie zbyt często. Zazwyczaj stawiam na dania proste, szybkie i takie, które nie usidlą mnie na pół dni w kuchni. No cóż, tym razem uległam namowom domowników… pierogi z mięsem filet z kaczki (1 szt) mięso wołowe (ok 250 g) karkówka (ok…
-
Kurczak z rosołu
Co zrobić z kurczakiem (lub innym mięsem), który został po ugotowaniu rosołu (lub innej zupy), a którego nikt nie chce jeść? Zamiast wyrzucać, wystarczy dodać do niego kilka magicznych składników i zrobić z niego drugie danie (…na które WSZYSCY są chętni!) kurczak z rosołu ugotowane w rosole mięso z kurczaka (indyka lub każde inne mięso…
-
Gulasz jagnięcy
Nigdy jeszcze nie zdarzyło się, abym podejrzanego gdzieś przepisu nie zmodyfikowała. Największym problemem jaki zauważyłam w takich „propozycjach” są przyprawy, a raczej ich brak lub ograniczanie się zaledwie do soli i pieprzu, przez co dania są po prostu nijakie i bez wyrazu. Tym razem było inaczej… Jagnięcina z Karpat, różnorodne przyprawy pochodzące ze wszystkich stron…
-
Zapiekanka z cukinii i pora
Zapiekanki to doskonały, sprawdzony pomysł na szybki, jednogarnkowy, sycący i niedrogi posiłek. Główną zaletą przygotowania zapiekanek jest to, że do ich przygotowania możemy wykorzystać składniki, które aktualnie mamy w lodówce, spiżarni czy szafce, szczególnie te, które są napoczęte, a na których (jak zawsze!) chętnych brak. zapiekanka z cukinii i pora cukinia (1 szt) por (1…
-
Wołowina po mongolsku
Kuchnia mongolska w przeciwieństwie do chińskiej jest bardzo prosta i uboga w składniki. Podstawą mongolskiej diety jest mięso zwierząt hodowlanych – przede wszystkim wołowina, konina, koźlina, baranina, mięso z jaka a także przetwory mleczne i warzywa, choć i tu także w mocno ograniczonej postaci – ziemniaki, czosnek i cebula. Ważnym elementem mongolskiej diety jest także…
-
Zielony pudding chia
Nic nie cieszy kobiety tak bardzo jak zakupy – nowa kiecka, nowe buty, torebka, błyszczyk, woda perfumowana czy… nowa książka, niekoniecznie zawsze ambitna. O tak, tego nigdy za wiele! Nowa książka, szczególnie taka, która ułatwi nam życie, przynajmniej przez kilka dni. Kilka dni bez kombinowania i zastanawiania się co by tu dziś na obiad czy…
-
Sałatka z mango, papryką i groszkiem cukrowym
Jedna sałatka a tyle smaków! Z jednej strony słodycz i delikatna cierpkość mango, z drugiej ostrość, kwaśność i słodkość sosu, do tego piękna gra intensywnych kolorów. Wiosna idzie, jak nic! Sałatka z mango stanowić może samodzielne danie, może być też dodatkiem do czegoś bardziej konkretnego tak jak i u nas – do cevapcici (przepis) i…
-
Sałatka z batatem
Sałatka ze słodkim ziemniakiem, nic dodać, nić ująć tylko jeść! Zdrowo, szybko (pomijając czas pieczenia kiedy to w zasadzie w kuchni nie jestem potrzebna) i smacznie. sałatka z batatem bataty (2 średnie szt) pomidory koktajlowe (ok 10-12 szt) dymka – część zielona (porządna garść) rukola (lub tak jak w moim przypadku – roszponka) feta (ilość…
-
Wołowina po koreańsku – przepis
Mniej niż pół godziny. Tyle właśnie wystarczy, aby przygotować niezwykle smaczny, zdrowy i pełnowartościowy posiłek. I jak tu nie kochać kuchni azjatyckiej? Dobrej jakości mięso, warzywa, ryż, aromatyczne, rozgrzewające przyprawy, do tego prostota i oszczędność czasu. Czy można chcieć więcej? wołowina po koreańsku mięso wołowe – dowolne (ok 250 g) olej do smażenia (u mnie…
-
Wołowina po azjatycku – azja express na talerzu
Chińszczyzna – pomysł na szybki obiad. Dużo warzyw, aromatyczne przyprawy i szybko przygotowywane potrawy – tak w jednym zdaniu mogłabym określić kuchnię azjatycką. Do tego ryż, kolejna porcja warzyw, jedzenie pałeczkami i obowiązkowo ciepła, zielona herbata do picia. Całość jedzona bez pośpiechu, koniecznie w towarzystwie, tak jak i dzisiaj – azja express na talerzu azja…