Zapiekanki to doskonały, sprawdzony pomysł na szybki, jednogarnkowy, sycący i niedrogi posiłek. Główną zaletą przygotowania zapiekanek jest to, że do ich przygotowania możemy wykorzystać składniki, które aktualnie mamy w lodówce, spiżarni czy szafce, szczególnie te, które są napoczęte, a na których (jak zawsze!) chętnych brak.
zapiekanka z cukinii i pora
- cukinia (1 szt)
- por (1 szt)
- twaróg (u mnie półtłusty, mniej więcej 2 czubate łyżki czyli ok 50 g)
- feta (150 g, tu nie szukajmy zamienników, feta powinna być oryginalna, grecka)
- śmietana kremówka (150 ml)
- jajka (2 szt)
- przyprawy do smaku: sól, pieprz (najlepiej świeżo mielony gdyż jest intensywniejszy w smaku), gałka muszkatołowa
- szynka prosciutto
Umytą i osuszoną cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki, delikatnie solimy i odkładamy na kilka minut, by warzywo puściło soki, pora kroimy na talarki.
W misce łączymy twaróg, fetę śmietanę oraz jajka i mieszamy, najlepiej przy pomocy miksera kuchennego, który dokładniej niż ludzka ręka zmiesza składniki. Dodajemy porządnie odciśniętą z nadmiaru wody cukinię, pora, całość doprawiamy do smaku pieprzem, gałką oraz niewielką ilością soli – jeśli jest taka potrzeba.
Powstałą masę przekładamy do żaroodpornych foremek lub jednego większego naczynia żaroodpornego i zapiekamy ok 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Zapiekankę podajemy z plastrem, cienkiej szynki.

…
Kilka innych pomysłów na zapiekankę znajdziecie tutaj
Co o tym myślisz?