Jedna sałatka a tyle smaków! Z jednej strony słodycz i delikatna cierpkość mango, z drugiej ostrość, kwaśność i słodkość sosu, do tego piękna gra intensywnych kolorów. Wiosna idzie, jak nic!
Sałatka z mango stanowić może samodzielne danie, może być też dodatkiem do czegoś bardziej konkretnego tak jak i u nas – do cevapcici (przepis) i ryżu. Świetnie pasować będzie też do krewetek oraz makaronu ryżowego.
sałatka z mango
- mango (1 dojrzały owoc)
- papryka czerwona (1 szt)
- papryczka chili dla wyostrzenia smaku – ilość wedle uznania
- cebula szalotka (lub szczypior)
- groszek cukrowy (garść)
- świeże liście kolendry
sos:
- czosnek (1 duży, posiekany ząbek)
- sos sojowy (3 łyżeczki)
- sos rybny (1 łyżka)
- olej sezamowy (2 łyżki)
- miód (1 łyżka)
- sok z limonki (lub cytryny, 3 łyżeczki)
dodatki do sałatki: sezam, pistacje, świeże liście mięty
Obrane ze skórki mango oraz paprykę czerwoną kroimy w cienkie paski tzw. julienne i przekładamy do miseczki. Dodajemy posiekaną papryczkę chili, szalotkę oraz groszek cukrowy. W oddzielnej miseczce przygotowujemy sos – posiekany czosnek łączymy z sosem sojowym, sosem rybnym, olejem sezamowym, miodem i sokiem z limonki.
Warzywa łączymy z sosem, dokładnie mieszamy i odkładamy do lodówki w celu schłodzenia na ok 10 minut. Przed podaniem sałatkę posypujemy kolendrą.

…
Co o tym myślisz?