Mniej niż pół godziny. Tyle właśnie wystarczy, aby przygotować niezwykle smaczny, zdrowy i pełnowartościowy posiłek. I jak tu nie kochać kuchni azjatyckiej?
Dobrej jakości mięso, warzywa, ryż, aromatyczne, rozgrzewające przyprawy, do tego prostota i oszczędność czasu. Czy można chcieć więcej?
wołowina po koreańsku
- mięso wołowe – dowolne (ok 250 g)
- olej do smażenia (u mnie rzepakowy, 1 łyżeczka)
sos:
- sos sojowy (4 łyżki)
- miód (4 łyżki)
- olej sezamowy (1 łyżka)
- imbir (świeży korzeń, ok 4 cm)
- czosnek (2 ząbki)
- papryczka chili (ilość wedle uznania)
dodatki:
- fasolka szparagowa (z racji sezonu użyłam mrożonej, ugotowana na parze 10 minut)
- marchewka (surowa, pokrojona w cienkie paski)
- sezam
- kolendra (można zastąpić np. szczypiorkiem)
- ryż (lub makaron np. ryżowy)
sposób przygotowania:
Mięso kroimy w cieniutkie paski, podsmażamy ok 5-7 minut na niewielkiej ilości oleju.
W międzyczasie przygotowujemy sos, łącząc ze sobą wszystkie składniki: sos sojowy, miód, olej sezamowy, drobno posiekany imbir i czosnek oraz papryczkę chili.
Do podsmażonego mięsa dodajemy sos oraz warzywa. Całość gotujemy na średnim ogniu do czasu, aż sos zgęstnieje.
Podajemy z ugotowanym ryżem lub makaronem. Danie posypujemy kolendrą lub szczypiorkiem oraz sezamem.
…
Inna propozycja podania:

Miłośnikom szybkiej ale i zdrowej kuchni polecam też wołowinę po azjatycku z papryką i pieczarkami
Co o tym myślisz?