dla biegacza

  • Chłodnik truskawkowy z papryką i świeżym ogórkiem

    Chłodnik truskawkowy z papryką i świeżym ogórkiem

    W dzieciństwie mama robiła nam czasami zupy owocowe i choć bardzo starała się je urozmaicać, ja nie byłam w stanie ich jeść. Była to chyba jedyna rzecz, której szczerze nie znosiłam. No i proszę, minęło tyle lat i dziś sama je robię. Kto by pomyślał?! W zeszłym roku, podczas solidnych upałów, kombinowałam co by tu jeść?…

  • Domowa lemoniada truskawkowo-cytrynowo-miętowa

    Domowa lemoniada truskawkowo-cytrynowo-miętowa

    Truskawkowe szaleństwo trwa! Po totalnie nieprzespanej nocy, którą zawdzięczam mega ulewie i burzy nie mającej końca, od rana zafundowałam sobie nieco radości w postaci domowej truskawkowo-cytrynowo-miętowej lemoniadzie. Smaczny, tani, lekki i świetnie orzeźwiający napój, który mam nadzieję, pozwoli mi przetrwać dzisiejszy, kolejny upalny dzień. składniki: 1 szkl wody niegazowanej 1 szkl kruszonego lodu 2 szkl…

  • Owocowa pizza – idealna na upały

    Owocowa pizza – idealna na upały

    Wprawdzie upału dziś nie ma, co tu dużo mówić – jak na czerwiec, to jest dość chłodno, jednak gdy upragnione, wakacyjne temperatury nadejdą, warto wiedzieć, gdzie znaleźć orzeźwienie 🙂 Każdy ma swoje sposoby na radzenie sobie z upałem, u nas świetnie sprawdzają się wszelakie koktajle, lemoniady i schłodzony, świeżutki arbuz! A jeśli dodamy do tego inne…

  • Salate de lentilles et fromage de chèvre, czyli sałatka z soczewicą i serem kozim

    Salate de lentilles et fromage de chèvre, czyli sałatka z soczewicą i serem kozim

    Całkiem niedawno wpadła mi w ręce gazetka z Biedronki, w której oprócz standardowej reklamy, znalazło się kilka przepisów kuchni francuskiej. Wszelakie gazetki i książki kulinarne uwielbiam i choć nie zdarzyło się jeszcze, by podpasowały mi wszystkie propozycje, to zawsze wśród nich znajdzie się coś, co po prostu muszę zrobić! Tym razem, tym „cosiem” okazała się…

  • Koktajl karaibski

    Koktajl karaibski

    Od dłuższego czasu, punkt 12 każdego dnia piję koktajl. Za każdym razem inny, w zależności od tego, co akurat mam pod ręką – świeże warzywa, owoce, suszone owoce, nasiona i pestki, orzechy, migdały. Owe koktajle traktuję jako drugie śniadanie, dodatkową porcję witamin i składników mineralnych, a tego nigdy za wiele. Dziś koktajl karaibski. Chude mleko…

  • Jednogarnkowa zupa z soczewicy z przyprawą korzenną i jogurtem imbirowym

    Jednogarnkowa zupa z soczewicy z przyprawą korzenną i jogurtem imbirowym

    Do niedawna moja wiedza na temat soczewicy była mniej więcej taka: warzywo strączkowe. I w zasadzie tyle, bo tyle właśnie pamiętam z lekcji biologii. W moim domu rodzinnym z potraw zawierających strączki, była: zupa fasolowa, zupa grochowa, fasolka szparagowa posypana bułką tartą i polana odrobiną masła (zresztą uwielbiana przez nas do teraz, szczególnie w upalne dni) i…

  • Marokańskie klimaty – sałatka Marrakesh

    Marokańskie klimaty – sałatka Marrakesh

    Wczoraj ciepło i słonecznie, dziś chłodno i deszczowo… Skoro pogoda za oknem byle jaka, to ja uciekam w klimaty arabskie, do Marakeszu, gdzie dziś temperatura wynosi 32°C. Na śniadanie aromatyczna, marokańska sałatka z ciecierzycy w roli głównej. Do tego ogórek, czerwona papryka, odrobina cebuli, pyszny sos i obowiązkowo świeże zioła. Do picia ciepła woda ze…

  • Konkurs – wymyśl koktajl, wygraj Multimikser

    Konkurs – wymyśl koktajl, wygraj Multimikser

    Wraz z marką Severin rozpoczęliśmy wspólny projekt poświęcony zdrowym, wiosennym koktajlom. Podczas akcji, miałam okazję testować Multimikser SM 3737. Krótki jego opis, możecie przeczytać tutaj. Niewielkie urządzenie, które w zaledwie kilka sekund (i to dosłownie!) zmiksuje nasze ulubione owoce i warzywa, tworząc tym samym zdrowy, pełen witamin koktajl lub smoothie, spisało się na medal! Dla wszystkich tych, którzy…

  • Różowy hummus

    Różowy hummus

    Hummus to jedno z najpopularniejszych dań kuchni arabskiej, wywodzące się z Libanu. Według legendy, jak mówi wikipedia, hummus wymyślony został przez sułtana Saladyna, w czasach wypraw krzyżowych. Jak było tak naprawdę? Tego nie wiemy. Jedno jest pewne – dziś potrawa ta znana jest na całym świecie, szczególnie rozpowszechniona wśród wegan i wegetarian. Pasta z ciecierzycy, zwanej grochem…

  • Pomidor, gruszka, ser kozi i orzechy – smaczny mix

    Pomidor, gruszka, ser kozi i orzechy – smaczny mix

    Kilka dobrych lat temu, moje wyobrażenie na temat sałatek było mniej więcej takie – warzywa, najlepiej te mrożone, bo nie trzeba ich obierać, z przypraw jedynie sól i pieprz no i obowiązkowo majonez. Dużo majonezu. Po latach takiego – dziś mogę śmiało powiedzieć – śmieciowego jedzenia, ładnie się zaokrągliłam a poziom cholesterolu poleciał sporo ponad…