danie lunchowe
-

Salate de lentilles et fromage de chèvre, czyli sałatka z soczewicą i serem kozim
Całkiem niedawno wpadła mi w ręce gazetka z Biedronki, w której oprócz standardowej reklamy, znalazło się kilka przepisów kuchni francuskiej. Wszelakie gazetki i książki kulinarne uwielbiam i choć nie zdarzyło się jeszcze, by podpasowały mi wszystkie propozycje, to zawsze wśród nich znajdzie się coś, co po prostu muszę zrobić! Tym razem, tym „cosiem” okazała się…
-

Marokańskie klimaty – sałatka Marrakesh
Wczoraj ciepło i słonecznie, dziś chłodno i deszczowo… Skoro pogoda za oknem byle jaka, to ja uciekam w klimaty arabskie, do Marakeszu, gdzie dziś temperatura wynosi 32°C. Na śniadanie aromatyczna, marokańska sałatka z ciecierzycy w roli głównej. Do tego ogórek, czerwona papryka, odrobina cebuli, pyszny sos i obowiązkowo świeże zioła. Do picia ciepła woda ze…
-

Vichyssoise – klasyczny chłodnik z porów
Pochodzenie zupy Vichyssoise budzi wątpliwości. Jedni uważają, że pochodzi ona z Francji, inni, że ze Stanów Zjednoczonych, a jeszcze inni, że stworzył ją w USA francuski kucharz Louis Diat. Jedno jest pewne, Vichyssoise jest to zupa o konsystencji kremu, przyrządzona z białej części pora, cebuli, ziemniaków, bulionu drobiowego i odrobiny śmietany, najczęściej serwowana na zimno, dlatego…
-

Makaron soba z warzywami
Wczoraj gościła u mnie Aneta. Była kawa, było ciasto, były pogaduchy, był i makijaż (Aneta jest wizażystką!). Czas leciał jak szalony, a że nie wiedzieć kiedy, z godzin przedpołudniowych zrobiła się pora obiadowa, na szybko przygotowałam więc makaron z warzywami. Zamiast zwykłego, pszennego makaronu, wybrałam gryczany, Soba. Co ciekawe, takiego makaronu nie trzeba gotować! Wystarczy zalać…
