danie lunchowe

  • Gulasz jagnięcy

    Gulasz jagnięcy

    Nigdy jeszcze nie zdarzyło się, abym podejrzanego gdzieś przepisu nie zmodyfikowała. Największym problemem jaki zauważyłam w takich „propozycjach” są przyprawy, a raczej ich brak lub ograniczanie się zaledwie do soli i pieprzu, przez co dania są po prostu nijakie i bez wyrazu. Tym razem było inaczej… Jagnięcina z Karpat, różnorodne przyprawy pochodzące ze wszystkich stron…

  • Szybka sałatka ze szpinakiem, kaszą jaglaną, mango i pieczonym kurczakiem

    Szybka sałatka ze szpinakiem, kaszą jaglaną, mango i pieczonym kurczakiem

    Nie grecka, nie nicejska a jednak smaczna, zdrowa, syta i pożywna. Jakby tego było mało, szybka w przygotowaniu, o ile ma się wcześniej przygotowane mięso drobiowe. Nie tłuste, nie smażone a pieczone pod papierem pergaminowym, dzięki czemu mięso jest cudownie soczyste. Do tego kontrastowe dodatki – słodkawe mango, słonawa feta, kwaskowaty dressing i chrupiące pestki…

  • Czarny makaron z orzechami, bazylią i pieczonym parmezanem

    Czarny makaron z orzechami, bazylią i pieczonym parmezanem

    Czarny makaron to takie małe oszustwo. Wygląda świetnie, można by powiedzieć nieco wykwintnie, szczególnie z kontrastowymi dodatkami, smakuje jeszcze lepiej i co ciekawe – wszyscy myślą, że spędziłam mnóstwo czasu w kuchni na gotowaniu. A tu proszę – 15 minut i danie gotowe. Makaron, mimo że czarny, wciąż pozostaje makaronem 🙂 Mąka z pszenicy durum, woda,…

  • Marynowany indyk z ryżem i kapustą

    Marynowany indyk z ryżem i kapustą

    On zapragnął czegoś lekkiego, ale sycącego, oni mięsa a ja… kapusty kiszonej. Cóż począć? Pomieszać! … i tym prostym sposobem powstał smaczny, energetyczny, węglowodanowy obiad, który zadowolił całą rodzinę. Uff :)))))))) Będzie power na resztę dnia! To co zostało przełożyłam do lunchboxa, będzie co jeść w pracy 🙂 składniki: filet z indyka (można użyć kurczaka lub…

  • Europejska tajszczyzna czyli indyk z dodatkami w mleku kokosowym

    Europejska tajszczyzna czyli indyk z dodatkami w mleku kokosowym

    Czarowała, doprawiała, smakowała i… zaserwowała tajszczyznę. Wprawdzie nie wiem, czy dodanie do potrawy mleka kokosowego, imbiru czy kardamonu czyni ją już potrawą tajską i być może rodowity Taj pokręciłby tylko głową, ale zaryzykowałam użycia określenia „danie tajskie” z dodatkiem – w wydaniu europejskim. No cóż mogę powiedzieć? – pysznie wyszło! składniki: 500 ml mleka kokosowego (dobrej…

  • Orientalny obiad w 7 minut

    Orientalny obiad w 7 minut

    Dokładnie tydzień temu temperatura za oknem pokazywała 28 °C, dziś zaledwie 12. Czas zatem na rozgrzewający czosnek i imbir, tym razem w towarzystwie warzyw delikatnie podsmażonych na oleju sezamowym z dodatkiem sosu sojowego i dla wyostrzenia smaku, rybnego. Można dodać także makaron, ryżowy, sojowy, jak kto lubi. Kuchnia orientalna to świetne rozwiązanie dla tych, którzy nie…

  • Wegański chłodnik z buraczków w azjatyckiej odsłonie

    Wegański chłodnik z buraczków w azjatyckiej odsłonie

    Niewielka i zupełnie przypadkowa modyfikacja klasycznego chłodnika litewskiego sprawiła, że zupa nabrała azjatyckiego klimatu. Jogurt naturalny, którego najzwyczajniej w świecie zabrakło mi w domu, zastąpiłam mlekiem kokosowym. Zamiast koperku dodałam kolendrę. Zrezygnowałam także z jajka, dzięki czemu chłodnik stał się całkowicie wegański. Wyszła pyszna, zdrowa i przyjemnie aromatyczna zupka. W sam raz na zakończenie sezonu…

  • Lazurowa sałatka z Cagnes-sur-Mer

    Lazurowa sałatka z Cagnes-sur-Mer

    Lazurowe Wybrzeże to dla mnie czyste, turkusowe morze, kamienista plaża, długie promenady otoczone palmami, świeżutkie, tanie ryby i owoce morza, a przede wszystkim intensywny smak i zapach różnorodnych przypraw wyczuwalnych niemalże w każdym daniu. Tak było ponad 10 lat temu, tak było i tym razem. Nic się nie zmieniło. Jedynie turystów jakby więcej. W naszej kuchni zawsze królowały…

  • Kto zjada ostatki, ten piękny i gładki

    Kto zjada ostatki, ten piękny i gładki

    Dziś czyszczenie lodówki z tego, co zostało napoczęte, a jeszcze nie zjedzone. Nie lubię, gdy coś się marnuje, więc póki data ważności jeszcze się zgadza, a produkt nie zmienił ani zapachu ani koloru trzeba go wykorzystać. W lodówce znalazłam trochę białej fasolki szparagowej, połowę cukinii i końcówkę parmezanu. Na balkonie rozrosły się zioła, wśród nich…

  • Proste i smaczne danie jednogarnkowe – warzywa skropione cytryną z makaronem ryżowym

    Proste i smaczne danie jednogarnkowe – warzywa skropione cytryną z makaronem ryżowym

    Przez ostatnie dni jadaliśmy niemalże non stop schłodzone owoce, szczególnie arbuzy. W takie upały, po prostu nikt nie miał ochoty na nic innego. Dziś upały nieco odpuściły, można więc było postać chwilę w kuchni, zrobić smaczny i bardziej treściwy posiłek. W ruch poszły świeże warzywa, nieco zeszklone na oleju kokosowym, który przez wysokie temperatury zmienił stan…